Σάλο έχει προκαλέσει το βίντεο με την δολοφονία του Ταχίρ Ελτσί, καθώς οι αστυνομικοί που «προστάτευαν» τον Κούρδο δικηγόρο και ακτιβιστή φαίνονται να πυροβολούν τους δράστες με άσφαιρα και να αλλάζουν το όπλο μετά την δολοφονία.

Ο Ταχίρ Ελτσί πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι ενώ έκανε μία δήλωση-έκκληση στους δημοσιογράφους για ειρήνη και παύση των σκοτωμών. Δικηγόρος γνωστός για τη θέση του στην κουρδική υπόθεση, ο Ελτσί αποτελούσε αντικείμενο διώξεων επειδή είχε δηλώσει στην τουρκική τηλεόραση στα μέσα Οκτωβρίου, πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που ηγείται της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία από το 1984, «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση». Οι δηλώσεις του έδιναν μια απάντηση στις τουρκικές αρχές, οι οποίες κατηγόρησαν το PKK για την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στα μέσα του Οκτωβρίου, κάνοντας προβοκάτσια για να αποκτήσει αυτοδυναμία και πάλι το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο θάνατος του Κούρδου ηγέτη τροφοδοτεί τις υποψίες κατά της κυβέρνησης της Άγκυρας, καθώς το συμβάν θυμίζει πολύ την δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ, πασίγνωστης φυσιογνωμίας της μικρής κοινότητας των Αρμενίων μειονοτικών στην Τουρκία. Ο 52χρονος δημοσιογράφος πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου του 2007, προκαλώντας ένα ξέσπασμα οργής και θλίψης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2015 ο Ερτζάν Ντεμίρ, ανώτερος αξιωματικός της τουρκικής αστυνομίας, ο οποίος είχε διοριστεί τον περασμένο μήνα επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της κουρδικής πόλης Τσιζρέ, παραδόθηκε στις αρχές για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.

Ο Ντεμίρ είναι ο τρίτος αστυνομικός ο οποίος τίθεται υπό κράτηση για την υπόθεση της δολοφονίας του Ντινκ, η οποία σύμφωνα με μη-κρατικές πηγές οφειλόταν σε μια συνωμοσία όπου είχαν εμπλακεί κρατικοί αξιωματούχοι. Κατά τη στιγμή του θανάτου του Ντινκ, ο Ντεμίρ υπηρετούσε στο γραφείο πληροφοριών της αστυνομίας στην Τραπεζούντα, όπου διέμενε ο έφηβος που δολοφόνησε τον Ντινκ.

Οι δολοφονίες του Χραντ Ντινκ το 2007 και του Ταχίρ Ελτσί το 2015 δείχνουν μία ομοιογένεια και ενισχύουν τις κατηγορίες κατά της τουρκικής κυβέρνησης και των τουρκικών αρχών. Λαμβάνοντας υπόψιν την πολιτική της Άγκυρας να λογοκρίνει τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. και τα συνεχόμενα παραδείγματα δημοσιογράφων που φυλακίζονται όταν ξεσκεπάζουν την διαφθορά της τουρκικής πολιτείας, η συζήτηση αποκτά νέες διαστάσεις.

Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργάζεται με την Τουρκία;

Ένα κράτος συνεργός των τρομοκρατών του ISIS και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Ένα κράτος που υπονομεύει τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες.

Ένα κράτος που ιστορικά έχει αποδείξει ότι δεν αναγνωρίζει τον όρο «ανθρώπινα δικαιώματα».