Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού έγινε το πρωί (9:30 ώρα Ελλάδας) και οι δυο πιλότοι είναι πλέον νεκροί, αφού σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ παρότι χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτίναξης έπεσαν στα χέρια ανταρτών οι οποίοι τους εκτέλεσαν, όπως επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Άμυνας  της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνοντας δηλώσεις από το Σότσι που βρίσκεται έκανε λόγο για πισώπλατη μαχαιριά. «Η κατάρριψη των ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας είναι πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών«.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το ρωσικό μαχητικό έπληττε στόχους τρομοκρατών στην περιοχή της Λατάκιας και δεν απειλούσε την τουρκική εθνική ασφάλεια. «Η Ρωσία παρακολουθούσε το λαθρεμπόριο πετρελαίου από εδάφη της Συρίας προς την Τουρκία, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο τρομοκρατών. Προφανώς, το Ισλαμικό Κράτος τώρα δεν λαμβάνει μόνο έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά έχει και την προστασία των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους«, είπε ο Πούτιν αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Τουρκίας.

Και πρόσθεσε: «Το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Αντί να έρθουν άμεσα σε επαφή μαζί μας οι Τούρκοι στράφηκαν στους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ για να συζητήσουν το συμβάν. Λες και ρίξαμε εμείς το αεροπλάνο τους και όχι εκείνοι το δικό μας! Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί το Ισλαμικό Κράτος; Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα βρει την δύναμη να έρθει στα συγκαλά της και να παλέψει μαζί μας ενάντια στο κοινό κακό«.

Σε ίδιο χρόνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε στον Πούτιν λέγοντας: «Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και ν’ απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας«.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού κρύβουν μεγάλες δόσεις ειρωνείας και υποκρισίας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο σχεδόν καθημερινά, παρά τις προειδοποιήσεις των ελληνικών αρμόδιων αρχών.