Οι Τούρκοι αποδοκίμασαν στον φιλικό αγώνα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας την τήρηση ενός λεπτού σιγής που κρατήθηκε για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι. Η συγκεκριμένη ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει αίσθηση, όμως έχοντας υπόψιν την στάση της Τουρκίας με τους φανατικούς ισλαμιστές στην Συρία, τα συμπεράσματα που βγαίνουν δεν θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος και ερευνητής Daghan Irak, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, εξέφρασε την άποψή του ελεύθερα και αναφέρθηκε στο συμβάν λέγοντας:

«Είμαι ήδη σε μπελάδες. Ζούμε σε φασιστικό καθεστώς αλλά πρέπει να μιλήσω. Δεν εξεπλάγην καθόλου για την αποδοκιμασία. Το συγκεκριμένο στάδιο είναι προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος (APK), που είναι γνωστό για την ισλαμιστική πολιτική του»

Μάλιστα, το AKP συνέβαλε στην κατασκευή του σταδίου Φατίχ Τερίμ  για την Πασάκσεχιρ και ο ίδιος ο Ερντογάν μαζί με τον γιο του και μερικούς παράγοντες του τουρκικού ποδοσφαίρου έπαιξαν στον εναρκτήριο αγώνα που έγινε στα εγκαίνια του γηπέδου.

«Το τουρκικό ποδόσφαιρο είναι όμηρος του Ερντογάν και του AKP«, τόνισε ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Επίσης, ας υπενθυμίσουμε πως στα δύο τελευταία παιχνίδια της Εθνικής Τουρκίας ακούστηκαν ανάλογες αποδοκιμασίες για την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, όπου σκοτώθηκαν Κούρδοι και σοσιαλιστές διαδηλωτές. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, σε μία πορεία ειρήνης.

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (PKK) είχε κάνει μεγάλο άλμα κι από το 6,5% είχε βρεθεί στο 13,1%, με αποτέλεσμα να χάσει την αυτοδυναμία του το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (APK), που κανείς πλέον δεν κρύβει ότι ταυτίζεται με τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακολούθως, η Τουρκία οδηγήθηκε στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 2015, με το AKP να ζητά αυτοδυναμία και να χαρακτηρίζει ολόκληρη την αντιπολίτευση ως μία ανίερη συμπαιγνία και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για δικτατορία του Ερντογάν.

Όλα αυτά σε ένα άκρως αντιδημοκρατικό καθεστώς, με χειραγώγηση και λογοκρισία των τουρκικών media και ένστολους μέσα σε εκλογικά κέντρα (ενώ απαγορεύεται δια νόμου). Είναι αξιοσημείωτο πως μετά την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, το φιλοκουρδικό κόμμα έχασε σημαντικό έδαφος και το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν φάνηκε να ανεβαίνει σταδιακά στις δημοσκοπήσεις και τελικά να κερδίζει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Ένα ακόμη θέμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι το προσφυγικό. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το προσφυγικό πρόβλημα για να διασφαλίσει την θέση του ενώπιον της Ευρώπης καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκε πάνω στην Τουρκία όταν η κρίση του προσφυγικού βγήκε εκτός ελέγχου. Η Κομισιόν της ΕΕ ανέβαλε ακόμα και την Έκθεση Προόδου του Οκτωβρίου μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου έτσι ώστε το AKP να μην πληγεί από την δυσμενή κριτική. Η Έκθεση που δημοσιεύθηκε τελικά τον Νοέμβριο αναφέρει πως η Τουρκία έχει παρουσιάσει μια ανάσχεση προόδου στα πολιτικά της ζητήματα και απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Daghan Irak κατέκρινε την στάση της ΕΕ και ενοχοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Όσο η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες παραμένει στο στυλ ‘ό,τι και να γίνει, να γίνει έξω απ’τα σύνορα μας’, ο Ερντογάν θα το εκμεταλλεύεται αυτό. Κανείς δεν ενδιαφερόταν πως η Τουρκία στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και άλλους φανατικούς Ισλαμιστές στη Συρία. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε όταν σκοτωνόταν κόσμος σε Συρία και Τουρκία. Κανείς δεν ενδιαφέρεται ειλικρινά. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των ημερών που έγινε η G20 στην Τουρκία, ο στρατός και η αστυνομία βασάνισαν και σκότωσαν πολίτες σε περιοχή που ζούνε Κούρδοι.

Τώρα όμως τα ακραία στοιχεία πέρασαν τα σύνορα…«.