Στη σύλληψη τουλάχιστον 14 ακαδημαϊκών προχώρησαν οι τουρκικές αρχές.

Πρόκειται για καθηγητές πανεπιστημίου που υπέγραψαν τη διακήρυξη ενάντια στις κατασταλτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τους κατηγόρησε για «τρομοκρατική προπαγάνδα»:

«Ο αγώνας μας ενάντια στην τρομοκρατία θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα. Θέλω να επαναλάβω ότι καταδικάζω σφόδρα εκείνους τους ακαδημαϊκούς που εξέδωσαν μια σκοτεινή διακήρυξη, που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από αυτές τις σφαγές, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις».

Ο Ερντογάν σχολίασε μάλιστα πως «όσοι δεν θέλουν να ασκήσουν πολιτική εντός του κοινοβουλίου, ας πάνε να σκάψουν χαντάκια ή ας πάρουν τα βουνά».

Ανάμεσα στους πάνω από χίλιους διανοούμενους που υπογράφουν τη διακήρυξη είναι και ο γλωσσολόγος και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι.

Στο κείμενό τους καλούν την Άγκυρα να τερματίσει την «εσκεμμένη σφαγή» στη νοτιοανατολική Τουρκία και να συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους αντάρτες.

Μια από τις πολλές συνέπειες των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει αντίκτυπο και σε Αρμενικό στοιχείο.

Συγκεκριμένα στην περιοχή του Σουρ οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τανκς, πολεμικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ασκούν πρακτικά πολιορκία της περιοχής, που τώρα κείται σε συντρίμμια. Στην περιοχή του Σουρ, βρίσκεται η Αρμένικη εκκλησία Σουρπ Γκιραγκός (η μεγαλύτερη αρμενική εκκλησία στη Μέση Ανατολή), η οποία επαναλειτούργησε το 2012,έπειτα από τεράστια και δαπανηρή εκστρατεία (περίπου 2,4 εκατ. δολάρια κόστισε η εκκλησία και 250.000 δολάρια το κωδωνοστάσιο).