Σύμφωνα με τη τουρκοαρμενική εφημερίδα «Αγκός», δημοσιεύτηκε μια λίστα εδαφών και οικοπέδων προς απαλλοτρίωση από την τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή Σουρ του Ντιγιαρμπακίρ, μεταξύ των οποίων η αρμενική αποστολική εκκλησία Σουρπ Γκιραγκός και οι αρμενικές καθολικές εκκλησίες της περιοχής. Η «Αγκός» αναφέρει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με την «επείγουσα απαλλοτρίωση» 6.300 οικοπέδων, δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου στην επίσημη εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας. Στη λίστα εμπεριέχονται ακόμη η χαλδαϊκή εκκλησία του Σουρπ Σαρκίς, η αρχαία ασσυριακή εκκλησία της Παναγίας και η προτεσταντική εκκλησία της πόλης.

sourp giragos

Ο Διευθυντής του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του μητροπολιτικού δήμου του Ντιγιαρμπακίρ, Nevin Soylukaya δήλωσε στην «Αγκός», ότι μερικά ακίνητα που ανήκουν στο δήμο περιλαμβάνονται στη λίστα απαλλοτριώσεων, και ότι η τοπική κυβέρνηση θα ξεκινήσει νομικές ενέργειες.

Ο συνεργάτης της εφημερίδας «Armenian Weekly» και μέλος της επιτροπής ανοικοδόμησης της εκκλησίας Σουρπ Γκιραγκός, Ραφφί Μπεντροσιάν δήλωσε θα υπάρξει άμεση αντίδραση για να διεκδικήσουν τα εδάφη κι ότι θα κινητοποιηθούν όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα στην Τουρκία. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να διεθνοποιήσουν το γεγονός, για να σταματήσει αυτή η νομιμοφανής ληστεία.

Να θυμίσουμε ότι η εκκλησία Σουρπ Γκιραγκός επαναλειτούργησε το 2011 και η ανακατασκευή του κόστισε στην αρμενική κοινότητα 2.000.000 τουρκικές λίρες και πρόσφατα είχε γίνει στόχος επιθέσεων από Τούρκους αστυνομικούς. Επίσης πέρυσι έλαβε τιμητική διάκριση στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Europa Nostra) κι ένα από τα επτά έπαθλα των Grand Prix, στην κατηγορία της συντήρησης και προστασίας σημαντικών μνημείων.

Πηγή: Αρμενικά