Τεταμένο ήταν το ξεκίνημα της επίσκεψης του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στην σύνοδο κορυφής πυρηνικής ασφάλειας στο Brookings Insitution την Πέμπτη το πρωί, καθώς άνδρες της ασφάλειας του ήρθαν σε συμπλοκή με δημοσιογράφους που κάλυπταν την ομιλία.
Συγκεκριμένα οι άνδρες του Ερντογάν προσπάθησαν να απομακρύνουν τον δημοσιογράφο Adem Yavuz Arslan.από την αίθουσα ομιλίας του Τούρκου πρόεδρου. Οι φύλακες ασφαλείας του ινστιτούτου παρενέβησαν, ζητώντας από τους Τούρκους ασφαλίτες να φύγουν από το δωμάτιο.

Νωρίτερα, οι υπάλληλοι είχαν σταματήσει τον δημοσιογράφο – που εργάζεται για τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης – από την είσοδο. Ένας δεύτερος τούρκος δημοσιογράφος ανέφερε ότι κατά την διάρκεια που πήγαινε να παρακολουθήσει την ομιλία του Τούρκου Προέδρου, άντρας της ασφάλειας του Ερντογάν τον κλώτσησε τραυματίζοντάς τον στον πόδι.

Μια άλλη δημοσιογράφος, η Amberin Zaman,  πρώην ανταποκριτής της Τουρκίας για το The Economist, δήλωσε ότι άνθρωπος της ασφάλειας του Ερντογάν την αποκάλεσαι «πόρνη του PKK», την ώρα που στεκόταν έξω από την εκδήλωση. Το PKK, ή Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, είναι μια κουρδική μαχητική ομάδα που η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν την ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει αυξανόμενες επικρίσεις για την καταστολή του σχετικά με την ελευθερία του λόγου. Ο Arslan έχει εργαστεί για τον μουσουλμάνο κληρικό Fethullah Gulen, ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν. Να θυμίσουμε πως ο Gullen και οι υποστηρικτές του πίεσαν για έρευνες κατά της διαφθοράς το 2013 ενάντια στον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάνκαι της οικογένειά του (ειδικά το γιο του Μπιλάλ) και μερικά μέλη του στενού του κύκλου.

Ο τραυματισμένος δημοσιογράφος, Emre Uslu, έχει γράψει για μια άλλη αγγλόφωνη εφημερίδα του Gullen. Λέει ότι είχε απομείνει ματωμένος από την κλωτσιά στο πόδι του και η ασφάλεια του Ερντογάν δεν τον άφησε να παρακολουθήσει την εκδήλωση, παρόλο που ο ίδιος ήταν στη λίστα των καλεσμένων.
Η μεταχείριση αυτή βέβαια,  δεν θα ήταν έκπληξη στην Τουρκία. Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση  της Τουρκίας έχει προχωρήσει στην κατάσχεση μεγάλου αριθμού μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το Gullen, βάση μιας ευρείας επίθεσης και διαφωνίας εναντίον του Ερντογάν προσωπικά.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους επέκριναν την τουρκική μεταχείριση κατά της κουρδικής μειονότητας, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από το συμβάν στο Brookings πριν από την άφιξη του Ερντογάν. Ένας Τούρκος αξιωματούχος από την πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει τα επεισόδια στην εκδήλωση.

Στον  λόγο του ο Ερντογάν απηύθυνε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Εξέφρασε αισιοδοξία για την βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ και τις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου. Επέκρινε επίσης την υποστήριξη της δύσης στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί μέρος μιας τρομοκρατικής ομάδας και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την δύση για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Ο Ερντογάν αντιμετώπισε μια “κρύα”υποδοχή από την κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά ανέφερε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι καλές.

«Η τουρκο-αμερικανικές σχέσεις είναι ισχυρές για να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου», είπε.

war criminal

Ο Ερντογάν δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τον συντονιστή Martin Indyk σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και την συχνή χρήση του Ερντογάν ενός νόμου κατά προσβολή του προέδρου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας δήλωσε πρόσφατα ότι περίπου 1.845 περιπτώσεις έχουν κινηθεί εναντίον ανθρώπων που κατηγορούνται για εξύβριση στον Ερντογάν. Οι επικριτές λένε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί επιθετικά τον νόμο για να φιμώσει κάθε μορφή διαφωνίας. Σε δίκη περιλαμβάνονται διασημότητες, δημοσιογράφοι και φοιτητές – πολλοί για δημοσιεύσεις στα social media.

Ο Ερντογάν επανέλαβε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – ευρέως επικρίνεται από διεθνείς υποστηρικτές της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης – πως κανένας δημοσιογράφος είναι στη φυλακή ή υπό δίωξη λόγω της εργασίας του ως  δημοσιογραφίας. Είπε επίσης ότι εξέφρασε την ικανοποίησή του σε κάθε είδους κριτική, αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί τις προσβολές.

«Όταν πρόκειται για την εξύβριση και τη δυσφήμιση, φυσικά έχω προβλήματα», είπε.

Παρά τα ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ο Indyk τόνισε ότι η εκδήλωση ήταν μια συζήτηση πολιτικής και δεν είχε καλέσει τους δημοσιογράφους που κάθονταν στο πίσω μέρος του δωματίου.

Από τότε που ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία το 2002, πολλά νέα σημεία πώλησης έχουν κατασχεθεί από την κυβέρνηση και έχουν παραδοθεί στις επιχειρήσεις του κόμματος. Φορολογικοί έλεγχοι και φορολογικά πρόστιμα έχουν εκφοβίσει πολλά μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι που επικρίνουν την κυβέρνηση έχουν απολυθεί. Περισσότερο από μια ντουζίνα δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει ότι έχουν φυλακιστεί για εγκληματική δραστηριότητα, και όχι για  δημοσιογραφική εργασία.

Η Ουάσιγκτον με βάση την  Εθνική Λέσχη Τύπου εξέδωσε δήλωση επικρίνοντας την τουρκική ασφάλεια.

«Ο Ηγέτης της Τουρκίας και η ομάδα ασφαλείας του είναι καλεσμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο πρόεδρος της Λέσχη Τύπου Thomas Burr. «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιτίθονται σε δημοσιογράφους ή διαδηλωτές ή οποιονδήποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα, ειδικά όταν οι άνθρωποι αυτοί φάνηκαν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους ή την άσκηση των δικαιωμάτων που έχουν σε αυτή τη χώρα.»