O Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν συμμετείχε στην 38η σύνοδο της UNESCO στην Ντόχα, όπου καταδίκασε την καταστροφή των μνημείων και έργων τέχνης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ο Ναλμπαντιάν κατήγγειλε το Αζερμπαϊτζάν για την παραβίαση των νόμων της UNESCO, αναφερόμενος στην καταστροφή της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή του Ναχιτσεβάν, που συμπεριλαμβάνει εκκλησίες, μοναστήρια και άλλους ιερούς χώρους.

“Σε μια εποχή όπου η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί το υπόβαθρο για τον πολιτισμένο κόσμο, η μισαλλοδοξία και η εκ προθέσεως βλάβη ή καταστροφή της πολιτιστικής ή θρησκευτικής κληρονομιάς άλλων πολιτισμών, πρέπει να καταδικάζεται με την ίδια αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα όπως η βία κατά των λαών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει έγκαιρα και με αποφασιστικό τρόπο, για να προστατεύσει ό, τι είναι ακόμα δυνατό να διατηρηθεί.” δήλωσε ο Ναλμπαντιάν.

“Η Αρμενία εφιστά την προσοχή της UNESCO για αυτήν την τραγική στάση του Αζερμπαϊτζάν. Στο Ναχιτσεβάν, χιλιάδες μεσαιωνικοί σταυροί, “χατσκάρ”, εκατοντάδες αρμενικές εκκλησίες, μοναστήρια και άλλοι ιεροί τόποι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από το Αζερμπαϊτζάν σε μια προσπάθεια να σβήσουν όλα τα ίχνη των αρμενικού πολιτισμού, που για αιώνες ευδοκιμούσε στην περιοχή.” είπε ο Αρμένιος Υπουργός.

Η ετυμολογία της ονομασίας της περιοχής προέρχεται από την Αρμενική γλώσσα και σημαίνει “η πρώτη θέση της καθόδου”, μια αναφορά στην βιβλική κάθοδο του Νώε.

“Στην έκθεση που δημοσίευσε το 2015 η Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ, μνημονεύονται οι βανδαλισμοί του αρμενικού νεκροταφείου του Τζουγά στο Ναχιτσεβάν. Αναλυτικότερα, η έκθεση ανέφερε ότι η θρησκευτική ελευθερία στο Αζερμπαϊτζάν έχει επιδεινωθεί περαιτέρω, φέρνοντας ως παράδειγμα την μόνη εναπομείνασα αρμενική εκκλησία του Μπακού, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα ως αποθήκη αρχείων για την προεδρική διοίκηση του Αζερμπαϊτζάν.” δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Έπειτα, ο Ναλμπαντιάν έκανε μια σύγκριση του Αζερμπαϊτζάν με την γειτονική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

“Σε αντίθεση με τις πολιτικές του Αζερμπαϊτζάν, το γειτονικό Ιράν έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αρμενίων. Το Σύμπλεγμα Αρμενικών Μοναστηριών στο Ιράν, το οποίο χρονολογείται στον 7ο αιώνα μ.Χ., είναι εγγεγραμμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με την πρωτοβουλία της Ιρανικής κυβέρνησης. Παρομοίως, στην Αρμενία ανακατασκευάστηκε πρόσφατα το περσικό Μπλε Τζαμί του 18ου αιώνα στο Γιερεβάν, και σύντομα θα εγγραφεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.”

Ο Ναλμπαντιάν πήγε στην Ντόχα για να συζητήσει την δημιουργία ενός μηχανισμού επισκόπησης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της UNESCO, το οποίο θα εξετάζει και θα αξιολογεί τα σχολικά βιβλία των κρατών-μελών, κυρίως στην ιστορία και τις κοινωνικές επιστήμες, με ιδιαίτερη έμφαση στον αποκλεισμό της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.

“Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να νοθεύσει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Αρμενίας. Η χώρα αυτή με τους διεφθαρμένους κοινωνικούς θεσμούς, συνεχίζει τις προσπάθειες να αναμορφώσει την βραχύχρονη ιστορία της μέσω της υπεξαίρεσης και της εξόντωσης των ιχνών άλλων πολιτισμών που προϋπήρχαν στα εδάφη της. Μια χώρα που εμφανίστηκε στον πολιτικό χάρτη του κόσμου λιγότερο από εκατό χρόνια πριν, δεν μπορεί να καπηλεύεται έναν πολιτισμό με ιστορία χιλιάδων ετών, όπως αυτός της Αρμενίας.” πρόσθεσε ο Ναλμπαντιάν.

Ο Ναλμπαντιάν ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας ότι η Αρμενία δεσμεύεται να προστατεύσει τα ιδανικά και τους στόχους της UNESCO.

Πηγή: Asbarez