Η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος (ΑΝΕ) είναι η οργάνωση των νέων της αρμενικής παροικίας στην Ελλάδα, η οποία δραστηριοποιείται στα πλαίσια της λειτουργίας και του πνεύματος της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (Τασναγκτσουτιούν) και με σκοπό να διαφωτίζει την κοινή γνώμη για το Αρμενικό Ζήτημα και να διεκδικεί τη δίκαιη λύση του. Δημιουργήθηκε το 1947, 29 χρόνια μετά την κήρυξη του ανεξάρτητου αρμενικού κράτους το 1918. Σήμερα, η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος αριθμεί περισσότερα από 250 ενεργά μέλη σε όλη την Ελλάδα και δραστηριοποιείται με τρείς διαφορετικές τοπικές οργανώσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη.

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;
Πού αποσκοπεί η δημιουργία και η υπάρξη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος; Μετά τη δημιουργία της αρμενικής διασποράς σαν συνέπεια της Γενοκτονίας του αρμενικού λαού από την Τουρκία το 1915, πρωταρχικό μέλημα της οργάνωσης ήταν και παραμένει να διατηρεί τους αρμενικής καταγωγής νέους και νέες οργανωμένους και σε συνεχή επαφή, ώστε η νέα γενιά να διατηρήσει την εθνική της ταυτότητα. Η ΑΝΕ δραστηριοποιείται μέσω των εκτελεστικών της οργάνων και με την στήριξη και τη συμμετοχή των μελών της σε συνεδριάσεις σε εβδομαδιαία βάση καθώς και με διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει. Οι δημοκρατικές διαδικασίες, οι αξίες της αυτοδιάθεσης και της ισότητας των λαών αποτελούν για την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος θεμελιώδεις αρχές, ενώ η δραστηριότητά της επικεντρώνεται στους εξής τρεις πυλώνες: στην εκπαίδευση των μελών της, με τη μετάδοση ιστορικών κι άλλων γνώσεων και τη διαμόρφωση κριτικής σκέψης, στον αγώνα για το Αρμενικό Ζήτημα και τη δικαίωση του αρμενικού λαού, στην ενασχόληση με τον αρμενικό κι όχι μόνο, πολιτισμό.
Η εκπαίδευση των μελών της νεολαίας αποτελεί ίσως έναν από τους σημαντικότερους στόχους της οργάνωσης. Μέσα από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους, τα μέλη έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα. Εξοικειώνονται με όρους και καταστάσεις που επικρατούν στον κόσμο, προβληματίζονται με ζητήματα που πηγάζουν από την ελληνική, την αρμενική και τη διεθνή πραγματικότητα. Ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται και συζητούν πάνω σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Επίσης, μελετούν συχνά την ιστορία του αρμενικού και του ελληνικού έθνους.
Η ΑΝΕ είναι μια οργάνωση που προασπίζει τον σεβασμό στην ελευθερία έκφρασης των ιδεών και των απόψεων, καθώς επίσης και την διαρκή συνεργασία των μελών της. Η δύναμη της συλλογικότητας είναι εγγύηση για την επίτευξη των στόχων μας.
Τέλος, φτάνουμε στην πιο σημαντική κουκίδα στην λίστα των στόχων που ορίζονται απο την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος. Ο αγώνας για τη δικαίωση του Αρμενικού Ζητήματος. Η ΑΝΕ συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για την καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, την αναγνώρισή της από την Τουρκία που την διέπραξε και την ηθική και υλική αποζημίωση του αρμενικού λαού, με επιστροφή των τουρκοκρατούμενων ιστορικά αρμενικών εδαφών. Συνεργάζεται με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή στην διοργάνωση κάθε χρόνο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού για το Αρμενικό ζήτημα σε όλες του τις πτυχές. Πολεμά επίσης την προπαγάνδα του Αζερμπαϊτζάν και στηρίζει με ενέργειες και δράσεις τον αγώνα του λαού της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ για την διεθνή αναγνώρισή του. Από τις σημαντικότερες ετήσιες δράσεις της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος αποτελούν η διοργάνωση πορειών διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία της Αθήνας και το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου (ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας), με στόχο την παράδοση υπομνήματος για την αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας από την Τουρκία, καθώς και η λειτουργία σχετικών ενημερωτικών περιπτέρων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Φυσικά, τα μέλη της ΑΝΕ γνωρίζουν ότι πέρα από τον πολιτικό χαρακτήρα του αγώνα τους, υπάρχει και η ομορφιά του αρμένικου πολιτισμού. Γι’ αυτό συμμετέχουν σε εκδηλώσεις πολιτισμού παρουσιάζοντας παραδοσιακά αρμένικα τραγούδια και χορούς ,καθώς η κουλτούρα ενός έθνους αποτελεί την ομορφότερο τρόπο προβολής της εθνικής τους παράδοσης στους πολίτες άλλων εθνών.
Το να είμαστε κομμάτι της διασποράς του λαού μας δεν σημαίνει ότι περνάμε απαρατήρητοι ή ασήμαντοι, αλλά αντιθέτως, το γεγονός ότι είμαστε παιδιά δύο πολιτισμών, το ότι σκεφτόμαστε συγχρόνως σαν Έλληνες και Αρμένιοι, και η ανάγκη μας για επαφή με την ιστορία και τη λαϊκή μας παράδοση, μας καθιστά ιδιαίτερα δυνατούς κι αφοσιωμένους στο καθήκον. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίζεις για τι αγωνίζεσαι και να διαμορφώνεις τις δραστηριότητες σου έτσι ώστε να εξασφαλίσεις αυτά που ζητας. Εμείς, τα μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος το γνωρίζουμε αυτό και δουλεύουμε σκληρά σε συνεργασία με πολλούς άλλους φορείς για να πετύχουμε τους στόχους μας. Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.