Μέρκελ-Σήμερα είχαμε μια  συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ  και ο Πρόεδρος Σαρκισιάν μου εξήγησε ποια είναι η θέση του. Θα επισημάνω ότι η Ομάδα του Μινσκ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση αυτής της σύγκρουσης. Προσπαθούμε εντός της Ομάδας του Μινσκ, καθώς και με τον ΟΑΣΕ για την επιτάχυνση της διαδικασίας της διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός και για τις δύο πλευρές και θα θέλαμε και οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν. Σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος μέχρι στιγμής.

Φυσικά, είναι προς το συμφέρον όλων μας να επιλυθεί το θέμα των συγκρούσεων, ιδιαίτερα για μια μικρή χώρα όπως η Αρμενία δεδομένο της γεωγραφικής της  θέσης. Εάν η κατάσταση ηρεμήσει τα πράγματα θα βελτιωθούν για την Αρμενία. Φυσικά καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι δύσκολο.
Επίσης, συζητήσαμε για την οικονομική κατάσταση μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο. Ο Πρόεδρος είπε ότι οι συνθήκες των πυρηνικών, είναι ένα σημαντικό βήμα και του είπα ότι η σχέση μεταξύ της Αρμενίας και της ΕΕ πρέπει να βελτιωθεί και είναι καλή ιδέα να υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο.

Ενδιαφερόμαστε για τις τρέχουσες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία. Είναι πολύ σημαντικό η κάθε πολιτική να είναι πιο διαφανείς, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μιλήσαμε επίσης  για τις σχέσεις με την Τουρκία.
Έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης επαφών, οι οποίες έγιναν πριν από αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα στο τρέχων  πλαίσιο της σύγκρουσης στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θέλουμε να αναπτύξουμε έναν καλό και ισχυρό εταίρο για την Αρμενία και να τη βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
Σαρκισιαν-Ευχαριστώ Άνγκελα Μέρκελ, είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Γερμανία. Είναι μια πολύ φιλική χώρα για την Αρμενία. Η συνεργασία σήμερα μεταξύ των δύο χωρών και μεταξύ της Αρμενίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ θερμή και αυτές τις μέρες το θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πολύ σημαντικό μετά την επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν ενάντια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Φυσικά έχουμε συζητήσει για αυτό με μεγάλο μήκος. Εξήγησα στην καγκελάριο τι έχει συμβεί, και στην Αρμενία εκτιμούμε τη βοήθεια και τη συνεργασία που έχουμε με τη Γερμανία. Η Γερμανία συμμετέχει στις εργασίες της Ομάδας του Μινσκ. Στις αρχές του έτους, η Γερμανία έχει ήδη ζητήσει το μηχανισμό εντός της ομάδας του Μινσκ, ώστε να ελέγχουν την κατάπαυση του πυρός η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι πρόσφατα. Η  Αρμενία ήταν υπέρ της πρότασης να αποσύρει τα όπλα από τα σύνορα της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά οι αντίπαλοί μας είχαν διαφορετική ατζέντα.

Στο τέλος, πέτυχαν  αυτό που ήθελαν και καταστράφηκαν όλες οι προσπάθειες  που γίνονται τα τελευταία 20 χρόνια από την διεθνή κοινότητα. Είναι η μεγαλύτερη επίθεση ενάντια αμάχων στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Το  Αζερμπαϊτζάν κατόρθωσε αυτή τη φορά να φθάσει στο αποκορύφωμά του αυτόν τον πόλεμο.

Ο λαός του Καραμπάχ θέλει κάτι απλό και κατανοητό για το οποίο αγωνίζονταν ανέκαθεν όλοι οι αποικιοκρατούμενοι λαοί: να αναλάβει ο ίδιος το πεπρωμένο του και να ελέγχει ελεύθερα το μέλλον του… Οι άνθρωποι δεν αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα παρά μόνο ένα πράγμα: να αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα»

Η Μέρκελ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τις επόμενες εβδομάδες θα προωθηθεί νομοσχέδιο για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Ρωτήθηκε, επίσης, εάν υπολογίζει η γερμανική πλευρά τις τουρκικές αντιδράσεις. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο έχει πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και γνωρίζει ότι η Τουρκία παρακολουθεί το θέμα εκ του σύνεγγυς. «Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο» σημείωσε.