Μία πόλη; Μία ημερομηνία; Κι όμως, για εμάς, τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο, κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Το Σουμγκάiτ είναι μία πόλη λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, όπου κατοικούσε μεγάλος αρμενικός πληθυσμός, ο οποίος συνέβαλλε σημαντικά στον παραγωγικό τομέα της. Πληθυσμός που έφτανε τους 18.000 Αρμένιους κατοίκους στο Σουμγκάιτ και τους 250.000 στο Μπακού.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 1988, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σφαγές Αρμενίων στο Σουμγκάiτ και διήρκησαν ως τις 29 του μήνα. Ο τρόπος εκτέλεσης ήταν υπερβολικά βάρβαρος και αναμφισβήτητα απάνθρωπος. Αυτή ήταν η αρχή της συστηματικής πολιτικής του Μπακού για την οργάνωση πογκρόμ Αρμενίων στο έδαφος ολόκληρου του Αζερμπαϊτζάν και την πλήρη εκδίωξή τους από τη χώρα.

Μέχρι και 2 χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1990, οι Αρμένιοι που δεν είχαν εγκαταλείψει ακόμη το Μπακού υπέστησαν σφαγές και ανελέητους διωγμούς.

Τα γεγονότα που προαναφέραμε είναι καθαρή ένδειξη ρατσιστικής πολιτικής των Αζερικών αρχών απέναντι στον Αρμενικό λαό, με απάνθρωπες εφαρμογές και ιδεολογίες βασισμένες στην έννοια της εθνοκάθαρσης.

Γιατί; Ποια είναι η αφορμή και η αιτία πίσω από όλα αυτά;

Όταν η αυτόνομη περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πήρε την απόφαση να απευθυνθεί στα κοινοβούλια της Σοβιετικής Ένωσης, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ζητώντας την υπαγωγή της αυτόνομης περιφέρειας στην Αρμενία αντί του Αζερμπαϊτζάν, βγήκαν στην επιφάνεια τα έντονα προβλήματα που υπήρχαν μεταξύ των εθνοτήτων της πρώην ΕΣΣΔ. Οι αρχές της Σοβιετικής ένωσης επέλεξαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με την συνήθη για αυτούς μέθοδο της καταστολής.

Το αποτέλεσμα;

Εκατοντάδες αθώα θύματα.

Με αφορμή την επέτειο των τραγικών αυτών γεγονότων, η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος καταδικάζει τις πολιτικές που αφορούν εθνοκάθαρση οποιουδήποτε έθνους και ρατσισμό προς τον συνάνθρωπο. Θέλουμε να μάθει η διεθνής κοινότητα τα αληθή γεγονότα και όχι την διαστρέβλωση της πραγματικότητας που παρουσιάζει το Αζερμπαϊτζάν. Ως πότε θα επιτρέπουμε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ως πότε οι εγκληματίες θα πράττουν τις βαρβαρότητες τους ελεύθερα κατέχοντας τον πλούτο ως όπλο εκβιασμού; Ως πότε η ανθρωπότητα θα επιτρέπει αυτά τα λάθη; Τέτοιες είναι οι ερωτήσεις που βασανίζουν τον Αρμένιο τον τελευταίο αιώνα και οι απαντήσεις φαντάζουν μακρινές στην πραγματικότητα που βιώνουμε…