Ο πρόεδρος της Κνέσετ (κοινοβούλιο του Ισραήλ) Γιούλι Εντελστέιν, κάλεσε την Τρίτη το Ισραήλ να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία παρά τις αντιδράσεις που μπορούν να προκληθούν από την Τουρκία, ιδιαίτερα τώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ομαλοποιηθεί.
«Δεν πρέπει να αγνοούμε, να μειώνουμε ή να αρνηθούμε αυτή την τρομερή γενοκτονία,» δήλωσε ο Εντελστέιν στη Κνέσετ, την συστηματική εξόντωση των Αρμενίων το 1915 και συνέχισε. «Πρέπει να διαχωρίσουμε τα τρέχοντα συμφέροντα, να περιοριστούμε σε αυτόν τον χώρο και χρόνο και στο δύσκολο παρελθόν, στο οποίο αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο είναι ένα μέρος.»
Η άρνηση του Ισραήλ μέχρι στιγμής να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων βασίζεται σε γεωπολιτικά και στρατηγικά ζητήματα, που βασίζονται στις σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι διέπραξαν γενοκτονία. Το Ισραήλ και η Τουρκία υπέγραψαν μια συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων τους, την περασμένη εβδομάδα και την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων τους μετά το περιστατικό του Mavi Marmara το 2010.
«Ας μην παραμείνουμε αδιάφοροι, έστω και καθυστερημένα, στα δεινά των Αρμενίων,» συνέχισε ο Εντελστέιν. «Η διατήρηση της μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι σημαντική για όλα τα ανθρώπινα όντα, και για αυτούς που έχουν την ηθική ευθύνη να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν και να διορθώσουν τον κόσμο και την κοινωνία.»
13615341_10207529650064122_5279094073039496062_nΔεκάδες μέλη της αρμενικής κοινότητας της Ιερουσαλήμ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Κνέσετ την Τρίτη απαιτώντας από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις θηριωδίες που συνέβησαν πριν από 101 χρόνια.

Ο ηγέτης του κόμματος Meretz, Zahava Galon, ο οποίος ξεκίνησε τη σύνοδο ολομέλειας της Κνέσετ, είπε ότι είχε υπάρξει πίεση του Υπουργείου Εξωτερικών στο κοινοβούλιο να μην κρατήσει τη σύνοδο λόγω της «διπλωματικής ευαισθησίας» με την Τουρκία.

«Μπορώ να πω παρά το γεγονός αυτό, ότι η Κνεσέτ θα πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων».

H συνεχιζόμενη άρνηση του Ισραήλ για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει μέχρι στιγμής διασωθεί από πολλές συζητήσεις στην Κνέσετ και ακόμη μετά τις προσπάθειες ενός πρώην υπουργού παιδείας ο οποίος ήθελε να περάσει το θέμα στο πρόγραμμα σπουδών.

Τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα εναντιώθηκε κατά του Πάπα Φραγκίσκου για την αναγνώριση της σφαγής περίπου 1,5 εκατομμύριων Αρμενίων 101 χρόνια πριν, σχολιάζοντας ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Τσανικλί, τις δηλώσεις ως «ατυχείς », οι οποίες δείχνουν ότι «ακόμη υφίστανται στοιχεία μιας νοοτροπίας σταυροφοριών».