O λόγος του εκπροσώπου της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, Λερνίκ Μπεκτζανιάν, στην Πολιτική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης για την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων απο την Τουρκία το 1915, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»

Άγιοι Πατέρες,

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Στέκομαι σήμερα στο βήμα αυτό ως εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος με υπερηφάνεια για το λαό μου, που παρά το μεγάλο φόρο αίματος που πλήρωσε 103 χρόνια πριν, όχι μόνον δεν εξοντώθηκε, άλλα στάθηκε όρθιος, με αξιοπρέπεια, πρόκοψε και μέχρι σήμερα αγωνίζεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Είμαι υπερήφανος, επειδή κατάγομαι από ένα λαό, που αν και προσπάθησαν να τον αφανίσουν, επέζησε και παράλληλα με την επιβίωσή του, έβαλε ως στόχο την Εθνική Δικαίωση και μέχρι σήμερα:

  • 28 εθνικά κοινοβούλια
  • Διεθνείς Οργανισμοί
  • Πνευματικοί ηγέτες και
  • Προσωπικότητες διεθνούς κύρους

έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει το έγκλημα που διέπραξε η Οθωμανική Τουρκία σε βάρος των Αρμενίων το 1915.

Επιπλέον, πέτυχε την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας και το πιο σημαντικό,

Διατήρησε και ενίσχυσε την αρμενική συνείδηση στις επόμενες γενιές.

Είμαι επίσης υπερήφανος γιατί ζω στην Ελλάδα, σε μία χώρα που με  εμφύσησε με αξίες και ιδανικά και μ΄ έμαθε να ζω και να εκφράζομαι ελεύθερα.

Είναι πράγματι οξύμωρο. Ένα ειδεχθές έγκλημα, προμελετημένο μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια για να αφανίσει τους Αρμένιους, μας έκανε πιο δυνατούς, χαλύβδωσε την πίστη μας και μας πεισμάτωσε να ζήσουμε και να αγωνιστούμε για να αποδείξουμε ότι το δίκαιο υπερισχύει του άδικου.

Σήμερα, οι Αρμένιοι είμαστε οργανωμένοι σε κοινότητες, μιλάμε τη μητρική μας γλώσσα, δοξάζουμε το Θεό και τιμούμε τους προγόνους μας.

Η δική μου γενιά αντιμετωπίζει σήμερα την αλαζονεία των Τούρκων που έχουν αποθρασυνθεί από την ατιμωρησία και χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα:

  • κατέχουν παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • ενισχύουν το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ
  • επιτίθενται στον δοκιμαζόμενο συριακό λαό στο Κεσάμπ και το Αφρίν
  • παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, κρατούν χωρίς κανένα λόγο φυλακισμένους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και εκβιάζουν την δεύτερη πατρίδα μου, την Ελλάδα.

Εκπροσωπώντας την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος θα ήθελα σήμερα να σας διαβεβαιώσω Κυρίες και Κύριοι ότι τίποτε δεν μας φοβίζει.

Αντίθετα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους Αρμένιους σε όλον τον κόσμο και σας διαβεβαιώνω πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που διέπραξε στο λαό μας και να επιστρέψει τα εδάφη της Δυτικής Αρμενίας που παράνομα κατέχει.

Είμαστε λίγοι, αλλά έχουμε αποδείξει πως έχουμε καταφέρει πολλά.

Και όπως είπε ο σπουδαίος Αρμένιος ποιητής Պարույր Սևակ:

Մենք քիչ ենք‚ սակայն մեզ հայ են ասում:

Եւ ինչու՞ պիտի չհպարտանանք…

Կա՛նք։ Պիտի լինե՛նք։ Ու դեռ – շատանա˜նք

 

Είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε Αρμένιοι

Και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό.

Υπήρχαμε, εξακολουθούμε να υπάρχουμε και συνεχώς πληθαίνουμε.

 

Σας Ευχαριστώ.