Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία χρησιμοποιούν τα γεγονότα στο Χοτζαλί ως μέσο προπαγάνδας, επιδιώκοντας διάφορους στόχους, λέει ο Edward Nalbandian, υπουργός εξωτερικών της Αρμενίας.

«Αρχικά, η Άγκυρα και το Μπακού εναντιώνονται κατηγορηματικά της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Διαδίδοντας ψευδείς κατηγορίες περί “βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν από τους Αρμένιους” προσπαθούν να δικαιολογήσουν την πολιτική άρνησης που υποστηρίζουν για περισσότερο από εκατό χρόνια, ισχυριζόμενοι πως οι Αρμένιοι είναι οι θύτες, και όχι τα θύματα, πως έχουν σφαγιάσει, και όχι σφαγιαστεί», δήλωσε ο κύριος Nalbandian σε σχόλιά του στο Tert.am.

Δήλωσε πως η Τουρκία έχει προχωρήσει ακόμη και στην ανέγερση μνημείου στα Άρμενο-Τουρκικό σύνορα, ως σύμβολο των “σφαγών που διαπράχθηκαν από τους Αρμενίους κατά των Τούρκων”.

Δεύτερον, είπε, το Μπακού και η Άγκυρα στοχεύουν να επισκιάσουν το μνημόσυνο της 30ης επετείου των πογκρόμ του Σουμγκάιτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μπακού χρησιμοποιεί την εμπειρία της Άγκυρας που διοργάνωσε εκδηλώσεις στην Καλλίπολη το 2015, σκοπεύοντας να επισκιάσει την 100η επέτειο της Αρμένικης γενοκτονίας.

Τρίτον, ο υπουργός Nalbandian ανέφερε ότι το Μπακού, υποκρινόμενο το θύμα βιαιοτήτων και παρενόχλησης, ακολουθεί το παράδειγμα της Άγκυρας, με σκοπό να κερδίσει συμπάθεια.

«Τέταρτον, το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή και να αποφύγει την ευθύνη για τις σφαγές όχι μόνο στο Σουμγκάιτ, αλλα και στο Μπακού, το Κιροβαμπάντ, τη Μάραγα κτλ.. Πέμπτον, οι Αζερικές αρχές πραγματοποιούν στοχευόμενη, αντί-Αρμενική προπαγάνδα, “ριζοσπαστικοποιούν” την κοινωνία τους, προσπαθώντας να την ενώσουν σε μια μάχη απέναντι στον υποτιθέμενο εχθρό τους.» δήλωσε ο Αρμένιος διπλωμάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τακτική αυτή χρησιμοποιείται τόσο για να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, όσο και ως μέσο προπαγάνδας έναντι των Αρμενίων, ωθώντας τα Αζερικά στρατεύματα στη διάπραξη εγκλημάτων.

«Το γεγονός αυτό ήταν εμφανές τον Απρίλη του 2016, όταν διαπράχθηκαν χυδαίες καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων έναντι άμαχων πολιτών και φυλακισμένων στρατιωτών.

Το Μπακού ξοδεύει εκατομμύρια σε αυτή την πολυεπίπεδη προπαγάνδα, αλλά ακόμη και έτσι είναι αδύνατον να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα.» δήλωσε ο κύριος Nalbandian.

Ακόμη και το όνομα Χοτζαλί, που δόθηκε σε αυτό το κύμα προπαγάνδας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς οι κάτοικοι της περιοχής μετακινήθηκαν στην περιοχή του Αγκντάμ ελεγχόμενοι από τα Αζερικά στρατεύματα, αρκετά χιλιόμετρα από τον οικισμό όπου σκοτώθηκαν. Όλα αυτά αποδεικνύονται από Αζερικές πηγές, τις μαρτυρίες των επιζώντων του Χοτζαλί, ανεξάρτητους αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους. Άλλωστε, ο τότε Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε Αζερικές, και όχι Αρμένικες, ένοπλες δυνάμεις για τους σκοτωμούς στο Χοτζαλί.», είπε ο κύριος Nalbandian.

Κατέληξε πως «οι προσπάθειες των Αζέρων να αποφύγουν τις ευθύνες τους είναι ανωφελείς και θα πρέπει, αργά ή γρήγορα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους».