Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν καταδικάζει τις επισκέψεις ξένων πολιτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί την είσοδο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της Αρμενίας παραβίαση των νόμων του σχετικά με την έκδοση VISA. Έτσι, οι πολίτες άλλων χωρών που επισκέπτονται το Ναγκόρνο Καραμπάχ καταγράφονται σε μια «μαύρη λίστα» και αποκτούν την ταμπέλα personae non gratae από το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
Η λίστα αυτή συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 450 πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, αναλυτές και καλλιτέχνες από 41 χώρες εκ των οποίων 2 Έλληνες και 3 ελληνικής καταγωγής.
Η αντιδημοκρατική φύση της «Μαύρης Λίστας»
Αρχικά, το να απαγορεύεις σε πολίτες τρίτων χωρών να εισέρχονται στην χώρα σου επειδή προηγουμένως έχουν επισκεφθεί μια άλλη χώρα είναι μία άκρως αντιδημοκρατική πολιτική. Επιπλέον, αποτελεί έμμεση εξωτερική πολιτική εις βάρος τρίτων χωρών. Η ύπαρξη αυτής της λίστας ασκεί επιρροή στους πολίτες άλλων χωρών καθώς τους απαγορεύει να ταξιδεύουν ελεύθερα (ακόμα και για επαγγελματικούς λόγους). Ενώ αυτή η πρακτική απαγορεύεται από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα παραβίασής του από πλευράς Αζερμπαϊτζάν.
Ακόμα, όπως αναφέρει η ρεπόρτερ Χατζίντα Ισμαϊλοβα η εν λόγω μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνει περισσότερα ονόματα ανθρώπων που έχουν ασκήσει κριτική σχετικά με την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς Αζερμπαϊτζάν, πάρα ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η λίστα συμπεριλαμβάνει ονόματα διεθνών αναλυτών και μέλη διεθνών οργανισμών όπως ο Human Rights Watch και ο Reporters Without Borders, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει άρθρα που αναδεικνύουν το αληθινό πρόσωπο του Αζερμπαϊτζάν. Ενδεικτικά, η λίστα κατάταξης των χωρών βάση της ελευθερίας λόγου των ΜΜΕ παγκοσμίως, όπου το Αζερμπαϊτζάν βρέθηκε στην 163η θέση από τις 180 χώρες συνολικά.
Τι σημαίνει η «Μαύρη Λίστα» για το Αζερμπαϊτζάν;
Αυτό που δεν καταλαβαίνει το Αζερμπαϊτζάν είναι ότι με τέτοιες πολιτικές επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα αρνητική αύρα που το περιβάλλει. Τρανά παραδείγματα αποτελούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και άλλων διεθνών κανονισμών όπως η ύπαρξη πολιτικών κρατούμενων, οι δωροδοκίες σε ξένους πολιτικούς, η χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η παραβίαση της κατάπαυσης πυρός, τα εγκλήματα πολέμου κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ και πολλά άλλα.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως η ικανότητα των αζερικών αρχών στα μαθηματικά είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Προς μεγάλη μας έκπληξη δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε στην «μαύρη λίστα» τα ονόματα των 46 μελών της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος που επισκέφθηκαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ το καλοκαίρι του 2015. Η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκαμε στην λίστα ούτε τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που έχουν επισκεφθεί την χώρα τα τελευταία 10 χρόνια. Ερωτήσεις προκαλεί και το γεγονός ότι κανένας Αρμένιος πολίτης δεν βρίσκεται στην «μαύρη λίστα» του Αζερμπαϊτζάν ενώ Αρμένιοι πολιτικοί επισκέπτονται συχνά το Ναγκόρνο Καραμπάχ και το δηλώνουν φανερά στις συνεντεύξεις τους…
Μήπως οι Αζερικές αρχές θεωρούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ κομμάτι της Αρμενίας και γι’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνουν Αρμένιους πολίτες στην μαύρη λίστα τους;
Ο Μαρσέλο Κατέλμι, αρχισυντάκτης της αργεντίνικης εφημερίδας Clarin το όνομα του οποίου βρέθηκε στην «μαύρη λίστα» του Αζερμπαϊτζάν, έχει πει:
«Η δημοσιευση μιας μαυρης λιστας ειναι μια απεχθησ και βαρβαρη πραξη.
ειναι ενα μεσο διακρισης, το οποιο εχει χρησιμοποιηθει ιστορικα απο δικτατορεσ και ΤΥΡΆΝΝΟΥΣ με σκοπο να τιμωρησουν οσουσ εχουν διαφορετικη αποψη.»
Μερικά από τα ονόματα της «μαύρης λίστας» που ξεχωρίζουν:
Νίκος Λυγερός (Έλληνας Ακαδημαϊκός, ιδρυτής του συλλόγου Ελληνο-Αρμενικής Φιλίας)
Αναστάσιος Νεράντζης (συνιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην μέλος της Βουλής των Ελλήνων και πρώην Υπουργός)
Ελένη Θεοχάρους (Κύπρια Ευρωβουλευτής)
Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (Κύπριος Ευρωβουλευτής)
Jim Karygiannis (πρώην βουλευτής στον Καναδά)
Bruno Le Roux (νυν Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας)