Ο δημόσιος εισαγγελέας του Μιλάνου, έχει κατηγορήσει τον γνωστό, Ιταλό πολιτικό, Luca Volontè, αρχηγό της (Χριστιανικής) Ένωσης Κεντρώων και του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για αποδοχή μεγάλων δωροδοκιών από αντιπροσώπους της αζερικής Βουλής, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο και αξιωματούχους από το Μιλάνο, τα χρήματα μεταβιβάστηκαν μέσω των βρετανικών εταιρειών Polux Management LP και Hillux Service LP και μέσω του Εσθονικού υποκαταστήματος Danske Bank, σε λογαριασμούς Ιταλικών εταιρειών LGV και Novae Terrae Foundation – και στις δύο εταιρείες εντοπίζεται ο Luca Volontè.

Η εφημερίδα παραθέτει συγκεκριμένα αποσπάσματα του επίσημου εγγράφου από το γραφείο του εισαγγελέα, στο οποίο αναφέρεται ότι : «κατά την διάρκεια συναντήσεων στο Αζερμπαϊτζάν και το Στρασβούργο, ο Volonte υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις πολιτικές θέσεις του ξένου κράτους, ζητώντας ως αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή» και ανέλαβε «βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες – πολιτικές πρωτοβουλίες.

Η «υποστήριξη» αυτή πήρε τη μορφή υποστήριξης και επιρροής από τον ιταλό πολιτικό σε ένα ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά την έκθεση «Strasser» – έρευνα σχετικά με τους πολιτικούς κρατουμένους στο Αζερμπαϊτζάν, εκ των οποίων προσμετρήθηκαν και ονομάστηκαν οι 85. Στις 23 Ιουνίου του 2013, η Συνέλευση ψήφησε 128 κατά και 79 υπέρ, απορρίπτοντας την έκθεση ως αβάσιμη και όπως το έθεσε ο Volonte, έκθεση για την οποία «οι εκπρόσωποι ορισμένων κρατών έχουν σοβαρές αμφιβολίες».

Οι δικηγόροι του ιταλού πολιτικού, ισχυρίζονται ότι: «οι κατηγορίες, εκτός του ότι είναι αβάσιμες, δεν ανταποκρίνονται και στην έρευνα, ενώ επίσης θεμελιώνονται στην βάση μιας ακανόνιστης ερμηνείας των νόμιμων πολιτικών σχέσεων που διατηρούσε με τους συναδέλφους του στο Συμβούλιο της Ευρώπης». Οι δικηγόροι ετοιμάζουν μια νομική απάντηση η οποία, «θα εμποδίσει μια μη αναγκαία δίκη».

Ωστόσο, είναι αναμενόμενο ότι ο πολιτικός σύντομα θα δικαστεί.

Ο Ιταλός πολιτικός έχει επιλεχθεί τέσσερις φορές ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Ιταλικού Κοινοβουλίου, μεταξύ κεντρώων κομμάτων.