Την Πέμπτη 14 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβγαλε αναφορά για την οπισθοδρομική πορεία της Τουρκίας στη Δημοκρατία και στον κανόνα δικαίου. Η Τουρκία απέρριψε την αναφορά, επικαλώντας ότι αναφέρεται σε μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το οποίο αποτέλεσε και την γενοκτονία, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βoλκαν Μπόζκιρ.

“Δεν υπάρχει κάποιο σημείο στην ιστορία μας για το οποίο θα πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή”, δήλωσε ο Μποζκίρ και συνέχισε λέγοντας,
Όλα τα αρχεία μας είναι ανοιχτά για ανάγνωση.Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί από τους ιστορικούς. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να γράψουν ιστορία..αυτή η αναφορά είναι άκυρη”.

Οι Αρμένιοι ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκαν εώς 1,500,000 συγγενείς τους από το 1915 εώς το 1917 καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε και για καιρό προσπαθούν για διεθνή αναγνώριση των σφαγών ως γενοκτονία.

Η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και πολλοί Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους σε εμφύλιες διαμάχες, όταν οι Αρμένιοι εξεγέρθηκαν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τάχθηκαν στα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Άγκυρα θα επιστρέψει την έκθεση πίσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.