33 αθλητές θα εκπροσωπήσουν την Αρμενία στους 31ους Σύγχρονους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Ρίο, από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου του 2016. Η αποστολή αποτελείται από 25 άνδρες και 8 γυναίκες που θα αγωνιστούν σε 8 αθλήματα. Στο στίβο, στην Ελληνορωμαϊκή πάλη, την γυμναστική , το τζούντο, τη σκοποβολή, τη κολύμβηση, την άρση βαρών και τη πυγμαχία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμμετοχή της Αρμενίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση το 1991. Οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Αρμενία είναι οι εξής:

Στον στίβο o Λεβόν Αγασιάν θα συμμετέχει στο Τριπλούν, ο Γκορ Νερκαραριάν στο Άλμα εις μήκος, η Λιλίτ Χαρουτιουνιάν στα 400 μέτρα με εμπόδια, η Γκαγιανέ Τσιλογιάν και η Ντιάνα Χουμπερεσιάν στα 200 μέτρα και η Αμαλίγια Σαρογιάν στο Άλμα εις μήκος.

Στην Πυγμαχία η Αρμενία θα συμμετέχει με 5 αθλητές. Τον Αρτούρ Χοβανισιάν (−49kg ), τον Ναρέκ Απκαριάν (−52kg ), τον Αράμ Αβακιάν (−56kg ) και τον Βλαντιμίρ Μαρκαριάν (−69kg ) οι οποίοι κέρδισαν το εισητήριο για το Ρίο, στο Προολυμπιακό Τουρνουά που έγινε στην Σαμσούντα στις 9-17 Απριλίου 2016. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε τελευταία στιγμή ο Χοβανές Μπατσκόβ, ο οποίος κέρδισε την πρόκριση του, στο Προολυμπιακό Τουρνουά που έγινε στην Βενεζουέλα στις αρχές του μήνα, κερδίζοντας μάλιστα το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -64 κιλών.

Στην Γυμναστική η Αρμενία θα συμμετέχει με τρεις αθλητές και μάλιστα διεκδικεί και μετάλλιο. Οι αθλητές που θα αγωνιστούν είναι η Χούρι Γκεμπεσιάν (η πρώτη, γυναίκα αθλήτρια στο αγώνισμα της Γυμναστικής για την Αρμενία), ο Χαρουτιούν Μερντινιάν και ο Αρτούρ Νταβτιάν. Να θυμίσουμε ότι ο Μερντινιάν πάει στους Ολυμπιακούς κουβαλώντας στις αποσκευές του το χρυσό στον Ίππο από το Ευρωπαϊκό στην Βέρνη που έγινε πριν 2 μήνες.

Η 1η αποστολή της Αρμενίας στο Ρίο.
Η 1η αποστολή της Αρμενίας στο Ρίο.

Στο τζούντο θα μας εκπροσωπήσει ο Χοβανές Ταβντιάν (60 kg). Ο Ταβτιαν από το Γκιουμπρί της Αρμενίας κατετάγη 3ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Καζάν της Ρωσίας το 2016.

Στην σκοποβολή θα αγωνιστεί ο Χρατσίκ Μπαμπαγιάν στα 10 μέτρα με αεροβόλο καραμπίνα.

Στην Κολύμβηση η Αρμενία θα έχει 2 συμμετοχές. Την Μόνικα Βασιλιάν (50 μέτρα ελεύθερο) και τον Βαχάν Μχιταριάν (50 μέτρα ελεύθερο), ο οποίος θα ναι και ο σημαιοφόρος της Αρμενικής αποστολής στην τελετή έναρξη στο στάδιο του Μαρακανά.

Στο άθλημα της
άρσης βαρών, η Αρμενία θα ‘χει 7 συμμετέχοντες! Πρόκειτε για τους Αντρανίκ Γκαραμπετιάν (-77 kg) , Αρακέλ Μιρζογιάν (-85 kg) , Σιμόν Μαρντιροσιάν (-105 kg), Ρουπέν Αλεξανιάν και Γκορ Μινασιάν (105+ kg), ενώ στις γυναίκες θα αγωνιστεί η Ναζίκ Αβνταλιάν (-69 kg) και η Σόνα Πογοσιάν (-75 kg).

Τέλος στο αγώνισμα της πάλης η Αρμενία θα συμμετέχει με 8 αθλητές! 4 συμμετοχές στην Ελευθέρα πάλη και 4 στην Ελληνορωμαϊκή. Στην ελευθέρα θα αγωνιστούν οι Γκαρνίκ Μνατσακανιάν (-57 kg) , Νταβίτ Σαφαριάν (-65 kg) , Γκεόργκι Κετόγιεβ (-97 kg) , Λεβάν Μπεριανίτζε (-125 kg).
Ενώ στην
Ελληνορωμαϊκή Πάλη οι, Μιχράν Χαρουτιουνιάν (66 kg) , Αρσέν Τζουλφαλακιάν (75 kg) , Μαξίμ Μανουκιάν (85 kg) , Αρτούρ Αλεξανιάν (98 kg).

Στην Αμερικάνικη αποστολή θα πάρει μέρος και ο Αρμενικής καταγωγής Ναρέκ Γκουρεγκιάν στο άθλημα της κωπηλασίας με τον συμπατριώτη του Άντερς Γουέις.

Και οι 2 αποστολές της Αρμενίας έχουν φτάσει στο Ρίο και προετοιμάζονται εν όψη των αγώνων.

Να θυμίσουμε ότι οι συμμετοχές της Αρμενίας στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1900-1912 με την Ρωσική Αυτοκρατορία, το 1952-1988 με την Σοβιετική Ένωση και το 1992 στην Βαρκελώνη με την Ενωμένη ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων το, όπου συμμετείχαν αθλητές από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Η Αρμενία συμμετέχει για 6η φορά στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν Ανεξάρτητο κράτος.

Ευχόμαστε στην Αρμενική αποστολή και στον κάθε αθλητή ξεχωριστά καλή επιτυχία!!