Την ώρα που στην Αττάλεια γίνονται οι προετοιμασίες για τη σύνοδο των G20, στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται η δίκη της νεαρής δημοσιογράφου Τσανάν Τσόσκουν. Ποιο ήταν το έγκλημα που διέπραξε; Ερευνητική δημοσιογραφία. Ουσιαστικά τιμωρείται επειδή έκανε τη δουλειά της. Απειλείται μέχρι και με 24 χρόνια και τρεις μήνες φυλάκισης.
Δυστυχώς αυτή η υπόθεση δεν είναι η πρώτη τέτοιου είδους. Συνεχώς δημοσιογράφοι, που προσπάθησαν να αποκαλύψουν περιπτώσεις διαφθοράς, αδικίας όπως και άλλα πολιτικά σκάνδαλα, βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου καταγράφονται προσεκτικά και στις Βρυξέλλες.
Στη νέα έκθεση προόδου της Κομισιόν για την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία δεν παρατηρείται πρόοδος στα πολιτικά ζητήματα. Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες βλέπουν μάλιστα ανάσχεση της προόδου όσον αφορά θέματα ελευθερίας του λόγου, ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, διάκρισης εξουσιών, εξουσίας του προέδρου, αλλαγών των νόμων για το διαδίκτυο… η λίστα είναι ατελείωτη. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες.
Στην έκθεση, η Κομισιόν φέρεται να διαπιστώνει απόλυτη ακινησία στις προσπάθειες και την οικοδόμηση ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος. Αντιθέτως, πέραν της ανυπαρξίας βημάτων προς αυτήν την κατεύθυνση, «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση της διάκρισης των εξουσιών υπονομεύτηκαν, και τόσο δικαστές όσο και εισαγγελείς τέθηκαν υπό ισχυρή πολιτική πίεση» φέρεται να αναφέρει η έκθεση.
Ακόμη εντονότερες είναι οι επικρίσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, και με ασυνήθιστα εκτενή αναφορά και στο ζήτημα, δευτερευόντως, του Τύπου. «Υπάρχει αξιοσημείωτη υποχώρηση στην ελευθερία γνώμης και στην ελευθερία συγκεντρώσεων» αναφέρει η έκθεση.
Σχετικά με την ελευθερία συγκεντρώσεων, η Κομισιόν διαπιστώνει «αυξανόμενη έλλειψη ανοχής απέναντι σε διαδηλώσεις και περιοριστική ερμηνεία του δικαιώματος συγκεντρώσεων».
Όσον αφορά την ελευθερία γνώμης, αναφέρεται ότι αν και στο παρελθόν είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος και ορσιμένα ζητήματα που ήταν πολιτικά ευαίσθητα είχαν αρχίσει να συζητούνται ανοικτά, πλέον «δημιουργούν ανησυχία οι αστυνομικές έρευνες σε βάρος δημοσιογράφων, συγγραφέων και χρηστών κοινωνικών δικτύων».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα στην, με την Κομισιόν να σημειώνει ότι «τα ΜΜΕ βρέθηκαν αντιμέτωπα με αυξανόμενη πίεση και εκφοβισμό, που συνέβαλε στην αυτολογοκρισία». Επιπλέον, καταγράφεται «υψηλός αριθμός επιθέσεων σε υποψηφίους και κομματικούς συνεργάτες» ενώ σημειώνεται πως «υπήρξε η εντύπωση» ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ευνοήσε το ΑΚΡ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης (κάτι που, ως πρόεδρος, δεν θα έπρεπε να κάνει βάσει Συντάγματος).
Επικριτική είναι η έκθεση και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η καταπολέμησή της παραμένει «ανεπαρκής» κατά τις Βρυξέλλες, η διαφθορά είναι ακόμη «εκτεταμένη» αλλά «ο αριθμός των ερευνών και των καταδικαστικών αποφάσεων έχει μειωθεί», ενώ ιδιαίτερα σε «υψηλούς κύκλους» οι έρευνες παραμένουν «περιορισμένες».
Η Κομισιόν στέκεται τέλος ιδιαίτερα στο Κουρδικό – η προσπάθεια προσέγγισης είχε νεκρώσει πριν από σχεδόν δύο χρόνια. «Είναι επιτακτικό να ξεκινήσει εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, παραμένει ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί μία σύγκρουση που έχει στοιχίσει τόσες ζωές» αναφέρει η έκθεση.
Πηγή: in.gr