Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ταξίδεψε στο Γιερεβάν της Αρμενίας για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 101 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων και για να παρουσιάσει το νεοθεσμοθετημένο Βραβείο Aurora για την Αφύπνιση της Ανθρωπότητας, το οποίο αναγνωρίζει το έργο ανθρώπων που παρεμβαίνουν και σώζουν ζωές σε καταστάσεις κρίσης.

Στην πρώτη του χρονιά, το βραβείο Aurora, του οποίου τα χρήματα αποτελούν δωρεές επιφανών Αρμενίων, απονεμήθηκε στην Μαργκερίτ Μπαρανκίτσε, μια Αφρικανή γυναίκα, η οποία κατά την περίοδο του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στο Μπουρουντί μεταξύ των εθνοτικών ομάδων Χούτου και Τούτσι έσωσε τις ζωές 30.000 ορφανών παιδιών, που ανήκαν στους Χούτου, ενώ η ίδια ανήκει στους Τούτσι. Η 59χρονη έκρυψε τα παιδιά στην καθολική επισκοπή όπου εργαζόταν. Το βραβείο ήταν χρηματικό έπαθλο 100.000 δολάρια για την ίδια και ένα εκατομμύριο δολάρια για να το δωρήσει σε φιλανθρωπική οργάνωση της επιλογής της.

«Χρόνια προτού οποιοσδήποτε αρθρώσει τη λέξη “γενοκτονία”, υπήρξε η Αρμενία», δήλωσε ο Κλούνεϊ. «Και παρ’ όλο που η συγκεκριμένη λέξη δεν είχε ακόμα εισαχθεί στο λεξιλόγιό μας, γνωρίζαμε ήδη πολύ καλά τα χαρακτηριστικά της. Η σκληρότητα βρισκόταν πάντα στον πυρήνα. Όχι η αυτοάμυνα. Όχι απλώς ο πόλεμος. Αλλά η εσκεμμένη καταστροφή ενός ολόκληρου λαού. Συνέβη στους Αρμένιους πριν από 101 χρόνια, και από τότε το έχουμε δει να επαναλαμβάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Και συνέχισε λέγοντας, «Ο Χίτλερ κάποτε είπε “Αλλά ποιος θυμάται την Αρμενία;” Η απάντηση είναι ολόκληρος ο κόσμος. Να ποιος!», τονίζοντας με έμφαση ότι έχει έρθει πια η στιγμή να αναγνωριστεί αυτό το τραγικό γεγονός ως αυτό ακριβώς που είναι.

Επίσης ο ηθοποιός, μαζί με τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν και πλήθος αξιωματούχων, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Γενοκτονίας.

«Όταν κάποιος προσπαθεί να αφανίσει ένα λαό, την κουλτούρα του, τότε αυτό είναι γενοκτονία, δεν μπορείς να το ονομάσεις αλλιώς» είπε ο Αμερικανός ηθοποιός.

Να σημειωθεί ότι παρ’ όλο που αρκετά κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον αναγνωρίσει τη σφαγή του 1915 ως γενοκτονία, ανάμεσα σε αυτά που δεν το έχουν κάνει ακόμα επίσημα ανήκουν και οι ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις και να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.