Η έκθεση φωτογραφίας «Γενοκτονία μετά την Γενοκτονία» έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και εγκαινιάστηκε επίσημα την 1η Μαρτίου 2016, με παρουσία άνω των 100 ατόμων. Παρόντες ήταν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη του προσωπικού, και οι εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας του Βελγίου. Η έκθεση φιλοξενήθηκε από τον ευρωβουλευτή Νικόλαο Ανδρουλάκη και συνδιοργανώθηκε με το Ίδρυμα Έρευνας για την Αρμενική Αρχιτεκτονική και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (EAFJD).
Η έκθεση «Γενοκτονία μετά την Γενοκτονία» αποτελείται από 32 φωτογραφίες αρμενικών εκκλησιών και θρησκευτικών μνημείων πριν και μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 που διαπράχθηκε από την Τουρκία. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τη συστηματική καταστροφή της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη Δυτική Αρμενία (η σημερινή Ανατολική Τουρκία). Η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει το έγκλημα που διέπραξε και να αναλάβει τις ευθύνες της για την Γενοκτονία των Αρμενίων, παρά τη διεθνή καταδίκη και τα ψηφίσματα.
Τον εναρκτήριο λόγο απηύθυνε η εκπρόσωπος εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, Χεγινέ Εβινιάν, ευχαριστώντας όλους όσους παρακολούθησαν την έκθεση.
Με την σειρά του, ο ευρωβουλευτής κύριος Νικόλαος Ανδρουλάκης, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και είπε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που φιλοξενείται αυτή η έκθεση στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πέρσι τιμήσαμε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Είχα την τιμή να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσε η Κυβέρνηση της Αρμενίας στο Γιερεβάν. Κατά την διάρκεια των τραγικών γεγονότων του 1915, άλλοι χριστιανικοί λαοί, ειδικά οι Πόντιοι, είχαν κοινή μοίρα με τους Αρμένιους. Στην έκθεση μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από εκκλησίες και άλλα μνημεία του αρμενικού πολιτισμού όπως ήταν πριν και μετά την Γενοκτονία. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες τα εκατομμύρια νεκρών και προσφύγων δεν ήταν τα μόνα θύματα αυτής της τραγωδίας. Ο σκοπός της Γενοκτονίας ήταν η εξόντωση του αρμενικού λαού και του πολιτισμού του. Η Τουρκία πρέπει αντιμετωπίσει την ιστορική αλήθεια και να αναγνωρίσει την θηριωδία που διέπραξε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε την μνήμη. Είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση εάν θέλουμε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.»
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η ευρωβουλευτής από την Κύπρο και Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας κυρία Ελένη Θεοχάρους, η οποία μίλησε για την μακροχρόνια πάλη της για τα δικαιώματα του αρμενικού λαού, και αναφέρθηκε στον παραλληλισμό ανάμεσα στην καταστροφή των αρμενικών μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Αρμενίας και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην τουρκοκρατούμενη Βόρεια Κύπρο.
Εκ μέρους του Ιδρύματος Έρευνας για την Αρμενική Αρχιτεκτονική, ο Μοβσές Χράιρ Ντερ Κεβορκιάν ανέφερε ότι η έκθεση αυτή συνοψίζει δεκαετίες έρευνας, και εκατοντάδες αποστολές, κατά τις οποίες το ίδρυμά του γνώρισε την εξαφάνιση μιας ολόκληρης κληρονομιάς. Έφερε την προσοχή στο γεγονός ότι ενώ η Τουρκία είχε την τέλεση της σκόπιμης εξόντωσης της αρμενικής κληρονομιάς, είχε υπογράψει αρκετές διεθνείς συμβάσεις σχετικά με τη διατήρηση των πολιτιστικών μνημείων σε περιόδους πολέμου, συμπεριλαμβανομένων σαφών διατάξεων για τη φροντίδα και τη διατήρηση των πολιτιστικών μνημείων που σχετίζονται με τις μειονότητες καθώς και την αναγνώριση μειονοτικών πολιτιστικών δικαιωμάτων. Τόνισε επίσης, ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων δεν τελείωσε όταν σταμάτησαν οι σφαγές. Η έκθεση αυτή είναι η απόδειξη αυτής της δήλωσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 4 Μαρτίου. Εντός του έτους θα πραγματοποιηθεί και σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.