Και όμως είναι αλήθεια… O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «H δημοκρατία και η ελευθερία δεν έχουν απολύτως καμία αξία στη χώρα», μετά την κλήση σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και σε πολιτικούς να διώκονται ως τρομοκράτες.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε την Τετάρτη, την ώρα που 47 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών και ακαδημαϊκών ήταν υπό κράτηση, έπειτα από ένα νέο κύμα επιδρομών που πραγματοποίησε η αστυνομία.
Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι πιο σημαντικός από τη «δημοκρατία, την ελευθερία και το κανόνα δικαίου», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας .
«Για εμάς, αυτές οι λέξεις δεν έχουν απολύτως καμία αξία πλέον. Αυτοί που στέκονται στο πλευρό μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι φίλοι μας. Εκείνοι που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά, είναι εχθροί μας», είπε σε μια τηλεοπτική συνάντηση των τοπικών ηγετών της Άγκυρας .
Τρεις ακαδημαϊκοί εν τω μεταξύ, κρατούνται στην φυλακή για υποτιθέμενη υποστήριξη της τρομοκρατίας. Οι ακαδημαϊκοί αυτοί είναι ανάμεσα σε μια ομάδα περίπου 1.000 καθηγητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπέγραψαν μια δήλωση καλώντας για ειρήνη στην Τουρκία και κατήγγειλαν τις δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας, για επιχειρήσεις που γίνονταν κυρίως σε μέρη της χώρας που κατοικούσε μεγάλος αριθμός κούρδων, σύμφωνα με το Anadolu και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ένας Βρετανός ακαδημαϊκός ο οποίος εργάζεται σε ένα πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ήταν επίσης υπό κράτηση και ίσως απελαθεί από την χώρα για την στήριξη του στους συναδέλφους του.
«Ακριβώς επειδή έχουν τίτλους όπως, νομοθέτη, ακαδημαϊκού, συγγραφέα, δημοσιογράφου ή οποιοδήποτε άλλου αξιώματος στην κοινωνία, δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι πραγματικά τρομοκράτες», δήλωσε ο Ερντογάν τη Δευτέρα στην Άγκυρα, κατά την υπεκφυγή των τελευταίων καταγγελιών του.
Οι κουρδικές οργανώσεις υποψιάζονται ότι ενορχήστρωσε τις πρόσφατες επιθέσεις σε όλη την Τουρκία, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν την καταστολή στις νότιο-ανατολικές περιοχές της χώρας, εκεί όπου η μειονότητα απαιτεί μεγαλύτερη αυτονομία για δεκαετίες.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στην νοτιανατολική Τουρκία από πέρσι τον Ιούλιο, εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί (συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων), ενώ περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
Η βία έχει συνοδευτεί από περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και των πολιτικών δικαιωμάτων, βλέποντας για παράδειγμα την εφημερίδα Zaman, η οποία ανελήφθη από την κυβέρνηση, δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και διαμαρτυρίες συνθλίφθηκαν από τα ΜΑΤ με δακρυγόνα και κανόνια νερού.
Όλα αυτά την ώρα, που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατακρίνονται και δεν συμμορφώνουν τους Τούρκους πολιτικούς στις παραβιάσεις που γίνονται κατά της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, καθώς προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία στο προσφυγικό με την Τουρκία.