Η βομβιστική επίθεση στο Ατατούρκ – το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Τουρκίας, και το τρίτο πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη – είναι η  τρίτη επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη το 2016.

  «Τρεις δράστες έσπειραν τον θάνατο στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκία θρηνεί δεκάδες θύματα μετά από ένα ακόμα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ ο Ερντογάν καταλογίζει ευθύνες στη Δύση και ζητά μια κοινή και αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι των τρομοκρατικών οργανώσεων.»

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 41,σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης. Σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

Τρείς ήταν οι δράστες, οι οποίοι ζωσμένοι με εκρηκτικά, έσπειραν τον πανικό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Ο πρώτος, πυροβόλησε με καλάζνικοφ εναντίων του πλήθους έξω από το κτίριο των διεθνών πτήσεων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με τους αστυνομικούς, και αφού τραυματίστηκε, έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του. Οι άλλοι δυο βομβιστές αυτοκτονίας κατάφεραν να μπουν στο κτίριο ,όπου και αυτοί αρχικά πυροβόλησαν και στη συνέχεια ενεργοποιήσαν το γιλέκο αυτοκτονίας και ανατινάχθηκαν.

Καθώς ακόμα και τώρα, ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει, και οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 239,υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που μας προβληματίζουν γύρω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση.

Ποιος είναι ο υπεύθυνος;

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και πολλές αναφορές πίσω από την τρομοκρατική επίθεση βρίσκεται το «Ισλαμικό Κράτος». Ακόμα βέβαια, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης από το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο συνήθως αναλαμβάνει την ευθύνη σε επιθέσεις, για να αυξήσει την επιρροή του και να προσελκύσει νέους τρομοκράτες.

     Μήπως όμως το κύριο ερώτημα πρέπει να σχετίζεται με τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ;

Μιας και δεν γνωρίζουμε ακόμα τον υπεύθυνο και την αιτία γύρω από την χθεσινή επίθεση καμικάζι, υποθέτουμε ότι είχε ως στόχο να παράγει προπαγάνδα κατά της Τουρκίας, λόγω της αλλαγής της στάσης της όσον αφορά την αντιμετώπιση του ISIS.

Κατά τα άλλα, το αεροδρόμιο Ατατούρκ έχει ξανανοίξει,με τις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις – οι οποίες είχαν σταματήσει αμέσως μετά την επίθεση – αν και πολλές πτήσεις έχουν ακυρωθεί ή καθυστερήσει.