Διήμερη, επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε την Δευτέρα και την Τρίτη(14/3-15/3) ο πρόεδρος της Αρμενίας κ. Σερζ Σαρκισιάν.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του, ο πρόεδρος της Αρμενίας το μεσημέρι της Δευτέρας, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και εν συνεχεία μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου υπήρξε επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος κατά την διάρκεια της ομιλίας τους επισήμανε: «..εμείς οι Έλληνες και οι Αρμένιοι επιμένουμε να υπενθυμίζουμε και τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και δεν το κάνουμε για λόγους αντεκδίκησης προς τον τουρκικό λαό, αλλά για να μην επιτρέψουμε στο παρόν και το μέλλον να γίνουν τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας..». Ο Πρόεδρος της Αρμενίας στην συνέχεια ανέφερε στον λόγο του: «Εμείς ως λαοί που έχουν υποστεί τις συνέπειες τέτοιων εκδηλώσεων θα πρέπει να αγωνιστούμε για τα εγκλήματα τέτοιας μορφής. Συμμερίζομαι απολύτως την άποψη σας πως δεν πρέπει να θυμόμαστε τις γενοκτονίες για να εκφράσουμε μίσος εναντίον κανενός. Εμείς θυμόμαστε τις γενοκτονίες για να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη σε όσους μας έτειναν χείρα βοηθείας και αγωνιζόμαστε για να εξαλείψουμε τέτοια γεγονότα στο μέλλον.»
Οι δυο Πρόεδροι έδωσαν μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το προσφυγικό. Τόνισαν την μακροχρόνια φιλία μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας και τους τρόπους ανάπτυξής της.
Το βράδυ της Δευτέρας, οι κ. Σερτζ Σαρκισιάν και Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τον 20ό αιώνα».

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα. 104 αντικείμενα από το Ιστορικό Μουσείο στο Ερεβάν καθίστανται μάρτυρες της ιστορικής πορείας των Αρμενίων και αναδεικνύουν ταυτόχρονα τη στενή σχέση με τον ελληνιστικό και βυζαντινό πολιτισμό. Στην έκθεση προβάλλονται σημαντικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τις απαρχές του 20ού αιώνα. Αγαλμάτια της εποχής του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.-10ος αι. π.Χ.), ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα από τον πολιτισμό Ουραρτού και το βασίλειο του Βαν (9ος- 6ος αι. π.Χ.), νομίσματα των Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων (4ος αι. π.Χ- 12ος αι. μ.Χ) σκιαγραφούν τον Αρχαίο και Μεσαιωνικό Αρμενικό κόσμο. Παράλληλα, ποικίλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, άμφια και σκεύη, αλλά και χειρόγραφα και παλαιά έντυπα βιβλία καταδεικνύουν τη βίωση του Χριστιανισμού. Τεκμήρια κοσμικού βίου, όπως ενδυμασίες, κοσμήματα και τάπητες, παρουσιάζουν τον πολιτισμό των νεώτερων χρόνων. Την έκθεση συμπληρώνει οπτικοποιημένο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και την καταστροφή σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.
Το πρωί της Τρίτης, στις 09:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην νέα Σμύρνη, με παρουσία πλήθους κόσμου, μαθητών των σχολείων και φορέων της Αρμενικής παροικίας.

Στις 09:30,μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Υπογράμμισαν ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Πριν την αναχώρηση του από την Ελλάδα, ο κ. Σερζ Σαρκισιάν, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση ο οποίος παρέθεσε και γεύμα προς τιμήν του Αρμένιου Προέδρου. Ο κ. Βούτσης στις δηλώσεις του τόνισε την κοινή Ιστορία και τη βαθιά φιλία των δύο λαών και από την πλευρά του ο Αρμένιος Πρόεδρος μεταξύ άλλων δήλωσε:
«(…)Οι ελληνο-αρμενικές σχέσεις έχουν μια μακρά ιστορία στο βάθος των αιώνων και χαρακτηρίζονται από πολύ σημαδιακές στιγμές. Εμείς, πράγματι, στην πορεία της Ιστορίας μας αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά εμπόδια και δυσκολίες, ωστόσο κατορθώσαμε χάρη στην επιμονή μας να φτάσουμε μέχρι τον 21ο αιώνα. Έτσι λοιπόν, στο τέλος του περασμένου αιώνα οι σχέσεις μας πήραν διακρατικό χαρακτήρα και είμαστε υποχρεωμένοι πια αυτές τις διακρατικές σχέσεις να τις διαφυλάξουμε και να τις ενισχύσουμε. Στην αποστολή αυτή είναι αναντικατάστατος ο ρόλος των Κοινοβουλίων για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών (..)»
Στο γεύμα παρακάθησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Αρμενίας κυρία Ελένη Σταματάκη, η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρία Αννέτα Καββαδία, και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας συνόδευαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Διασποράς, Πολιτισμού, καθώς επίσης Παιδείας και Επιστήμης κ.κ. Έντουαρτ Ναλμπαντιάν, Χρανούς Αγκοπιάν, Χασμίκ Μπογοσιάν και Λεβόν Μκρντιτσιάν, μαζί με τον Πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Γκαγκίκ Γαλατσιάν και υπηρεσιακούς παράγοντες.