Μετά από χρόνια απουσίας στο προσκήνιο, έκανε την εμφάνισή του, ο «ήρωας» του Αζερμπαϊτζάν Ραμίλ Σαφαροφ. Την εκδηλωτική του εμφάνιση την πραγματοποίησε στην κηδεία των πιλότων του ελικοπτέρου που καταρρίφθηκε στο Αρτσάχ.

 

Ποιος είναι ο Σαφάροφ;

Τον Ιανουάριο του 2004, o αζέρος αξιωματικός Ραμιλ Σαφαροβ, μαζί με έναν άλλο αξιωματικό από το Αζερμπαϊτζάν, πήγαν στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία), για να συμμετάσχουν σε μια τριμηνιαία διδασκαλία εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, που διοργανώθηκε από ένα πρόγραμμα του ΝΑΤΟ,  ονόματι Σύμπραξη για την Ειρήνη, για το στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες. Από την Αρμενία συμμετείχαν στο πρόγραμμα δυο αξιωματικοί,  ο 25χρονος Γκουργκέν Μαρκαριάν και ο Χάικ Μουκουτσιάν.

Το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου, ο Σαφάροφ αγόρασε ένα τσεκούρι και μια πέτρα λείανσης και τα πήγε στον κοιτώνα που διέμενε. Ο συγκάτοικος του Σαφάροφ είχε επιστρέψει στην πατρίδα του την Ουκρανία για να παρευρεθεί στην κηδεία κάποιου συγγενή του, και έτσι κανείς δεν διέκοψε τον Safarov να ακονίσει το τσεκούρι στο δωμάτιό του, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Γύρω στις 5:00 π.μ. στις 19 Φεβρουαρίου ο Σαφάροφ πήρε το τσεκούρι και πήγε στο δωμάτιο του Γκουργκέν Μαρκαριάν, το οποίο μοιραζόταν με τον Ούγγρο συγκάτοικο του, Μπαλάζ Κουτή . Η πόρτα του δωματίου τους δεν ήταν κλειδωμένη. Ο Σαφάροφ επιτέθηκε στον Μαρκαριάν καθώς κοιμόταν με το τσεκούρι (16 χτυπήματα), αποκεφαλίζοντας τον. Ο θόρυβος από τα χτυπήματα ξύπνησαν τον Κουτή, ο οποίος σοκαρίστηκε βλέποντας τον αζέρο αξιωματικό να στέκεται δίπλα στο κρεβάτι του Γκουργκέν , με ένα μεγάλο τσεκούρι στα χέρια του. Όπως ο Κουτή αργότερα κατέθεσε, «Μέχρι εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι κάτι τρομερό είχε συμβεί γιατί υπήρχε αίμα παντού. Άρχιζα να φωνάζω στον αζέρο καλώντας τον να σταματήσει. Γύρισε προς το μέρος μου και είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα μαζί μου και δεν θα με αγγίξει, -συνέχισε να χτυπά με το τσεκούρι τον Γκουργκέν και έφυγε. Η έκφραση του προσώπου του ήταν σαν να ήταν ευτυχισμένος που είχε εκπληρώσει κάτι σημαντικό. Σοκαρισμένος, έτρεξα έξω από το δωμάτιο για να βρω βοήθεια ενώ ο Ραμίλ κατευθυνόταν αλλού ».

Στη συνέχεια, ο Σαφάροφ κατευθύνθηκε προς την άλλη αίθουσα που διέμενε ο άλλος αρμένιος αξιωματούχος ο Μουκουτσιάν, με πρόθεση να επαναλάβει το κατόρθωμα του , αλλά βρήκε την πόρτα του κλειδωμένη. Φώναξε απειλητικά το όνομά του Μουκουτσιάν. Ο μισοκοιμισμένος Μουκουτσιάν ήθελε να ανοίξει την πόρτα, αλλά ο λιθουανός συγκάτοικός του τον σταμάτησε και κάλεσε τον συμπατριώτη του από το άλλο δωμάτιο για να ελέγξει τι συνέβαινε.

Ο Σαφάροφ στη συνέχεια προσπάθησε να σπάσει την πόρτα με το τσεκούρι. Οι μαθητές από τα γειτονικά δωμάτια είχαν ήδη ξυπνήσει, βγήκαν στο διάδρομο και προσπάθησαν να τον πείσουν να σταματήσει. Λίγο μετά, η ουγγρική αστυνομία, η οποία κλήθηκε από τον Κουτί, έφτασε και συνέλαβε τον Σαφάροφ.

Κατά την πρώτη ανάκριση του ο Σαφάροφ ομολόγησε τη δολοφονία του Μαρκαριάν και την πρόθεσή του να σκοτώσει τον Μουκουτσιάν. Ερωτηθείς σχετικά με τα κίνητρά του κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Safarov δήλωσε:

«Μετανιώνω που δεν είχα σκοτώσει κανένα Αρμένιο πριν από αυτό. Ο στρατός μου με έστειλε σε αυτή την εκπαίδευση και εδώ έμαθα ότι δύο Αρμένιοι συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα. Πρέπει να πω ότι το μίσος εναντίον των Αρμενίων μεγάλωσε μέσα μου. Στην αρχή χαιρετούσαμε ο ένας τον άλλον, ή μάλλον έλεγαν ένα «γεια» σε μένα, αλλά εγώ δεν απαντούσα. Ο λόγος που διέπραξα το φόνο ήταν ότι πέρασαν και χαμογέλασαν στο πρόσωπό μου. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να τους σκοτώσω, δηλαδή να δω τα κεφάλια τους κομμένα…» (η γεμάτο μίσος απολογία του Safarov για το έγκλημα) 

Στις 13 Απριλίου 2006, ένα ουγγρικό δικαστήριο καταδίκασε τον Σαφάροφ σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα έφεσης για 30 χρόνια. Ο δικαστής, Andras Vaskuti, ανέφερε την προμελετημένη φύση και βαρβαρότητα του εγκλήματος και το γεγονός ότι o Σαφάροφ δεν έδειξε μεταμέλεια για τις πράξεις του. O δικαστής τόνισε, «η δολοφονία ενός άνδρα που κοιμάται εν καιρό ειρήνης είναι πάντα ένα έγκλημα και δεν μπορεί να είναι μια πράξη ηρωισμού».

Μετά την έκτιση οκτώ χρόνων της ισόβιας κάθειρξης του, εκδόθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες πλαισίου της Σύμβασης του Στρασβούργου, η μεταφορά καταδίκων, και ο Safarov μεταφέρθηκε στο Αζερμπαϊτζάν.

Στις 31 Αυγούστου, ο Σαφάροφ επέστρεψε στο Μπακού με υποδοχή ήρωα ενώ το καθεστώς Αλίγιεφ όχι μόνο του απένειμε χάρη αλλά τον προήγαγε σε ταγματάρχη ενώ του χορηγήθηκε σπίτι και του κατεβλήθησαν οι μισθοί του για τα οκτώ χρόνια που πέρασε στις φυλακές της Ουγγαρίας!

Μετά την άφιξή του στο Μπακού, ο Safarov δήλωσε: «Αυτή είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης.  Είναι έκπληξη για μένα.» Στη συνέχεια επισκέφθηκε για να καταθέσει λουλούδια στον τάφο του πρώην προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Γκαϊντάρ Αλίγιεφ. Κατέθεσε επίσης λουλούδια στο μνημείο της Αιώνιας Φλόγας και επισκέφθηκε ένα μνημείο για τους Τούρκους στρατιώτες.

Ο Novruz Mammadov, ο επικεφαλής του τμήματος των προεδρικών εξωτερικών σχέσεων, είπε ότι μυστικές συνομιλίες είχαν αρχίσει εδώ και ένα χρόνο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ουγγαρίας, και ότι επετεύχθη συμφωνία σχετικά με την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán.

Μια εβδομάδα πριν από την απελευθέρωση του Σαφάροφ ήρθαν αναφορές ότι οι δύο χώρες βρίσκονταν σε συνομιλίες για ένα δάνειο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ουγγαρία 2-3 δις δολάρια, η οποία έδωσε τη θέση της σε εικασίες στην Ουγγαρία ότι o Orban απελευθέρωσε τον Σαφάροφ σε αντάλλαγμα ότι το Αζερμπαϊτζάν θα αγοράσει ουγγρικά ομόλογα.

Αρμενική Νεολαία Ελλάδος