100+1 χρόνια μετά την Αρμενική Γενοκτονία το αίσθημα και ο παλμός για τη δικαίωση του Αρμενικού λαού παραμένουν αμείωτα. Στα πλαίσια της φετινής επετείου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης την 17/04/2016 στο Συνεδριακό Κέντρο ‘’Ι. Βελλίδης’’.

Η εισήγηση του εκπροσώπου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής κ. Βικέν Δερεγιάν έφερε στη μνήμη μας όλες τις κακουχίες που αντιμετώπισαν οι πρόγονοι μας το 1915. Συγκίνηση προκάλεσε και η ομιλία της Δρ. Ελένης Θεοχάρους, Ευρωβουλευτή της Κύπρου με θέμα : «100+1 χρόνια από τη Γενοκτονίας, το Αρμενικό Ζήτημα παραμένει επίκαιρο’’. Ανάμεσα στα λόγια της επεσήμανε πως κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Στεπανακέρτ, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Καραμπάχ, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι Αρμένιος.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως είναι μια επέτειος που οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή στη σημερινή εποχή, καθώς η λήθη μπορεί να αποτελέσει τη χαραμάδα για την επανάληψη αποτρόπαιων πράξεων εναντίον ενός ολόκληρου λαού, εναντίον της ίδιας της ανθρωπότητας.

Η παρουσία της Αρμενικής Νεολαίας ήταν αισθητή και αρκετά μέλη της παρευρέθηκαν ώστε να τιμήσουν τα 1.500.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας. Ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος κ. Χατσίκ Κασαπιάν στο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως το κίνητρο του Αρμενικού λαού δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα είναι η εκδίκηση αλλά η αναγνώριση του εγκλήματος που διέπραξε η Τουρκία 100+1 χρόνια πριν.

Μετά το τέλος των ομιλιών, η χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», ερμήνευσε τραγούδια γνωστών συνθετών.

Τέλος ακολούθησε σιωπηρή πορεία προς το ηρώο του Γ΄Σ. Στρατού όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Αρμενική Νεολαία Ελλάδος