Ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν στην Αρμενία

Τις πρωινές ώρες της 29ης Δεκεμβρίου του 2016, ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν στην Αρμενία, στα βορειοανατολικά σύνορα κοντά στο χωριό Τσιναρί στην περιοχή του Ταβους. Ο αρμενικός στρατός αντέδρασε γρήγορα και ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

Δυστυχώς, οι επιθέσεις των αζερικών δυνάμεων κόστισαν στην αρμενική πλευρά 3 ανθρώπινες ζωές. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αμελεί όλους τους διεθνείς νόμους και δείχνει πλήρη αναισθησία όσων αφορά στις ανθρώπινες ζωές. Το Αζερμπαϊτζάν και η κυβέρνηση της οικογένειας Αλίεβ απειλούν πλέον αισθητά την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.

Οι επιθέσεις του Απριλίου του 2016

Την περίοδο 2-5 Απριλίου 2016, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια επίθεση πλήρους κλίμακας εναντίον της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η επίθεση αυτή, εκτός του ότι παραβίασε την κατάπαυση πυρός που ισχύει από το 1994, άφησε πίσω της 104 νεκρούς από την αρμενική πλευρά, μέσα στους οποίους υπήρχαν και Αρμένιοι πολίτες. Παράλληλα, ο αζερικός στρατός κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου βάση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, καθώς βεβήλωσε και αποκεφάλισε πτώματα ομήρων, στρατιωτών και πολιτών.

Οι εκπρόσωποι της Ομάδας του Μινσκ, έχουν προτρέψει επανειλημμένα τις δύο πλευρές να θέσουν σε εφαρμογή την εγκατάσταση ανεξάρτητων μηχανισμών για την παρακολούθηση της κατάπαυσης πυρός, όπως είχαν συμφωνήσει στην Βιέννη και στην Αγία Πετρούπολη μέσα στο 2016 η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν, μέχρι και σήμερα, αρνείται να τηρήσει την συμφωνία. Η Αρμενία έχει ήδη απομακρύνει τους ελεύθερους σκοπευτές της από την γραμμή επαφής, ενώ η αζερική πλευρά αρνείται να κάνει το ίδιο. Η ομάδα του Μινσκ οφείλει να καταδικάσει το Αζερμπαϊτζάν για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της συμφωνίας σχετικά με την κατάπαυση πυρός.

Τώρα, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της Αρμενίας και όχι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τρεις Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν την ζωή τους και τουλάχιστον ένας νεκρός Αζέρος βρέθηκε στην αρμενική πλευρά.

Η ουδέτερη προσέγγιση της Διεθνούς Κοινότητας

Ήρθε πλέον η στιγμή η Ομάδα του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Αφάλειας (CSTO) και οι αρμόδιοι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν ως υπαίτιο το Αζερμπαϊτζάν και να σταματήσουν να υποδεικνύουν και στις δύο πλευρές να συμμορφωθούν. Η ουδέτερη προσέγγιση των αρμόδιων θεσμών γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τις προσπάθειες να ηρεμήσει η κατάσταση στην περιοχή. Όσο το Αζερμπαϊτζάν δεν καλείται να απολογηθεί και να καταδικαστεί για τα εγκλήματα του, θα συνεχίζει να δημιουργεί όλο και περισσότερες εντάσεις στην περιοχή, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε ένα πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενική Ομοσπονδία της Ευρώπης για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία (EAFJD) υπενθυμίζει για ακόμα μία φορά, πως για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη, η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να αναγκάσει το Αζερμπαϊτζάν να υπογράψει μια συμφωνία μη-επιθετικότητας με την Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Κασπάρ Καραπετιάν, Πρόεδρος της EAFJD, δήλωσε ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να υποστηρίξουν τις αποφάσεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου της ενεργειακής πολιτικής. Η ΕΕ δεν πρέπει να θυσιάσει τις ανθρωπιστικές αξίες που την χαρακτηρίζουν στον βωμό της ενεργειακής διαποικίλησης και να συμπεριλάβει το Αζερμπαϊτζάν στα σχέδιά της, εθελοτυφλώντας και υποτιμώντας τις επικίνδυνες προθέσεις του.

“Για μία ακόμα φορά προειδοποιούμε, ότι εάν δεν εμποδίσουμε την πολιτική μίσους του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας και των Αρμένιων με πρακτικά μέτρα, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, η οποία θα μεταφερθεί σαν ντόμινο στην περιοχή και ακόμα παραπέρα, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί αυτό να συνεπάγεται” δήλωσε ο Κασπάρ Καραμπετιάν.

15731909_1844873562391401_6545558547088280223_o