Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναγκόρνο Καραμπάχ Ρουπέν Μελικιάν δημοσίευσε στις 9 Δεκεμβρίου την δεύτερη μεσοπρόθεσμη αναφορά σχετικά με τα θηριώδη εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Αζερμπαϊτζάν κατά την διάρκεια του πολέμου του Απρίλη του 2016.

Η αναφορά υπογραμμίζει τα τρία εγκλήματα πολέμου βάση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου που διέπραξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίων των στρατιωτών και των πολιτών του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα εξής: βασανιστήρια, εκτελέσεις και ακρωτηριασμοί νεκρών σωμάτων.

“Στις πρώτες πρωινές ώρες της 2ης Απριλίου 2016, οι Αζερικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν μια καλοσχεδιασμένη επίθεση μεγάλου εύρους σε όλο το μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτήν την πολεμική επιχείρηση οι αζερικές δυνάμεις κινητοποίησαν τανκ, ελικόπτερα, βαρύ πυροβολικό, πυραύλους εκτόξευσης και μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη…”

Ο πρόλογος της αναφοράς μνημόνευσε πως η απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν ήταν η μεγαλύτερη και πιο αιματηρή παραβίαση της κατάπαυσης πυρός από το 1994. Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 12 το μεσημέρι της 5ης Απριλίου, όταν και η κατάπαυση πυρός αποκαταστάθηκε μετά από παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Μελικιάν, τα γεγονότα που παρουσιάζονται στην αναφορά βασίζονται σε “πολυπληθείς επισκέψεις στον τόπο του εγκλήματος, δεκάδες συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, αναφορές από τον στρατό, ιατρικούς και τεχνικούς ειδικούς καθώς και από πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές και τα ΜΜΕ.”

“Οι συστηματικές και σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου τον Απρίλη του 2016 από τις Αζερικές Ένοπλες Δυνάμεις απαιτούν την ανάληψη ακόλουθων δράσεων από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αυτές οι παραβιάσεις αποτελούν ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος για ολόκληρη την διεθνή κοινότητα”, δηλώνει η αναφορά.

Για λόγους εχεμύθειας, η δημόσια αναφορά του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν περιέχει τα ονόματα των θυμάτων και γραφικές εικόνες.

Η δεύτερη μεσοπρόθεσμη αναφορά έρχεται οχτώ μήνες μετά την δημοσίευση της πρώτης αναφοράς από τον Ρουπέν Μελικιάν.

Εγκλήματα Πολέμου του Αζερμπαϊτζάν σε βάρος του Ναγκόρνο Καρμπάχ
Εγκλήματα Πολέμου του Αζερμπαϊτζάν σε βάρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Απρίλιο του 2016