Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα η Αρμένικη Νεολαία Ελλάδας χαιρετίζει την Μεγάλη Γιορτή της Χριστιανοσύνης, που συμβολίζει την ψυχοπνευματική αναγέννηση της ανθρωπότητας. Πιστή στην παράδοση, δεν ξεχνάει ότι, λόγω καταγωγής, κουβαλάει την πολύτιμη κληρονομιά της χώρας του βιβλικού Αραράτ όπου άραξε η Κιβωτός του Νώε και όπου ξαναγεννήθηκε η ανθρωπότητα μετά τον κατακλυσμό. Με ιδιαίτερη ευαισθησία, λοιπόν, θέλει να εμβαθύνει στην ουσιαστική σημασία της έλευσης του Κυρίου επί της γης , η οποία ασφαλώς, ως ιστορικό, γεγονός δεν αμφισβητείται από κανέναν, ανεξαρτήτως πίστεως ή δόγματος.

Το μήνυμα των Χριστουγέννων «επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία» έχει πανανθρώπινη διάσταση και εκφράζει την μύχια επιθυμία του κάθε ανθρώπου για έναν κόσμο καλύτερο, για τον οποίο όμως όλοι οφείλουμε να κάνουμε κάτι, καθένας από το μετερίζι του.

Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, με αγάπη αλληλοκατανόηση και ειρήνη – όποτε και αν γιορτάζουμε – στις 25 Δεκεμβρίου ή στις 6 Ιανουαρίου που γιορτάζει η Αρμενική Εκκλησία μαζί με τα Θεοφάνεια ή και στις 7 Ιανουαρίου που γιορτάζουν στα Ιεροσόλυμα στους Αγίους Τόπους και την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο.

Η ημερομηνία άλλωστε δεν έχει καμία σημασία, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η μέτρηση του χρόνου την εποχή εκείνη ήταν εντελώς διαφορετική και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια με ακρίβεια το πότε συνέβησαν πολλά σημαντικά για την ανθρωπότητα γεγονότα. Σημασία έχουν τα διαχρονικά μηνύματα ανθρωπιάς, αγάπης και ειρήνης.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποια γεγονότα που δίνουν εξήγηση στις διαφορετικές ημερομηνίες. Τους πρώτους μ.Χ αιώνες, όλοι οι Χριστιανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τα Θεοφάνεια, με βάση τη λογική ότι ο Χριστός βαπτίστηκε σε ηλικία 30 ετών. Τον 4ο αιώνα, καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου από τη Δυτική Εκκλησία . Η απόφαση αυτή είχε στόχο να απομακρύνει σιγά-σιγά τον κόσμο από μια ειδωλολατρική γιορτή αφιερωμένη στον Κρόνο (τα Saturnalia), που κυριαρχούσε τις ημερομηνίες αυτές . Με την πάροδο του χρόνου υιοθετήθηκε από τις περισσότερες χριστιανικές Εκκλησίες. Η αρμένικη εκκλησία απλά παρέμεινε πιστή στην παράδοση και εξακολουθεί να γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου. Η δε 7η Ιανουαρίου αφορά τον υπολογισμό με το παλιό ημερολόγιο.

Θα ήταν ευχής έργο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, κάποια στιγμή να δώσει λύση στα όποια διχαστικά φαινόμενα, γιατί ο Κύριος μας παρέδωσε μια Εκκλησία, που δίδασκε ομόνοια, αγάπη και ειρήνη.

Χρόνια πολλά, καλά και ειρηνικά.