«…οι εν λόγω δηλώσεις αποτελούν προϊόν μιας αξιοθρήνητης νοοτροπίας η οποία αποδεικνύει ότι οι σχέσεις και η αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία είναι χτισμένες πάνω σε μία κοινή εχθρότητα και λασπολογία κατά της τουρκικής ταυτότητας».

Στις 14-15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης οι Πρόεδροι προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα αλλά και στην κοινή μνήμη της Γενοκτονίας. Συγκεκριμένα σχετικά με το τελευταίο αναφέρθηκαν τα εξής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας : «όταν εμείς οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, επιμένουμε να υπενθυμίζουμε και τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, δεν το κάνουμε για λόγους αντεκδίκησης προς τον Τουρκικό λαό». Σκοπός των δηλώσεων αυτών, όπως ανέφερε και ο ίδιος, είναι «για να θυμόμαστε στο διηνεκές και να μην επιτρέψουμε, στο παρόν και στο μέλλον, να διαπραχθούν τέτοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μια δημιουργική αναδιατύπωση τους με τρόπο που μετατρέπει το θύτη σε θύμα και το ανάποδο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι «οι εν λόγω δηλώσεις αποτελούν προϊόν μιας αξιοθρήνητης νοοτροπίας η οποία αποδεικνύει ότι οι σχέσεις και η αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία είναι χτισμένες πάνω σε μία κοινή εχθρότητα και λασπολογία κατά της τουρκικής ταυτότητας».

Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις Ελλάδας Αρμενίας έχουν θεμελιωθεί στην βάση του κοινού Οθωμανικού παρελθόντος τους. Είναι επίσης αλήθεια ότι Έλληνες και Αρμένιοι έχουν ζήσει την καταστροφή την περίοδο 1914-1921. Δεν μπορούμε επιπλέον να αρνηθούμε ότι έχει υπάρξει μια κοινή εχθρική αντίληψη προς την Τουρκία ως κληρονόμο του Οθωμανικού παρελθόντος.

Ωστόσο οι δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα ακριβώς αντίθετα επιδιώκουν. Η βάση της ιστορικής σχέσης των δύο κρατών δεν είναι το μίσος προς την Τουρκία, μα το μίσος προς την Γενοκτονία.

Σκοπός των δύο εθνών είναι η πρόληψη τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων και όχι η «λασπολογία» κατά της ταυτότητας του Τουρκικού έθνους. Πράγμα το οποίο δεν αντιλαμβάνεται η τουρκική ηγεσία, με την εμμονή της να αρνείται τα πεπραγμένα.
Συνεπώς δεν είναι η Αρμενία ή η Ελλάδα η οποία «λασπολογεί» κατά της τουρκικής ταυτότητας, μα η ίδια η Τουρκία που «λασπολογεί» έναντι της ίδιας της ταυτότητας της, αρνούμενη την ιστορική πραγματικότητα.

Αρμενική Νεολαία Ελλάδος