Η άλλοτε ένδοξη πρωτεύουσα της ιστορικής Αρμενίας, Ανί, γνωστή και ως «η πόλη με τις χίλιες και μία εκκλησίες», βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία, στην επαρχία του Καρς και κατά μήκος του ποταμού Αχουριάν. Στην ακμή της η πόλη έφτασε να έχει πληθυσμό 200,000 και ανταγωνιζόταν την Κωνσταντινούπολη, την Βαγδάτη και το Κάιρο, καθώς ο δρόμος του μεταξιού που συνέδεε εμπορικά το Βυζάντιο με την Κίνα, περνούσε από την Ανί. Τα θρησκευτικά μνημεία, τα παλάτια και οι οχυρώσεις της, θεωρούνται από τις αρτιότερες τεχνικά και αισθητικά κατασκευές στον κόσμο.

619675_ani4

Οι ένδοξες μέρες της Ανί έσβησαν όταν βρήκαν μπροστά τους την βαρβαρότητα των Νεότουρκων και το οριστικό χτύπημα δόθηκε με την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, μετατρέποντάς την σε πόλη-φάντασμα. Η πόλη έγινε μια ουδέτερη στρατιωτική ζώνη χωρίς καμία ζωή και τα χρόνια που περνούσαν άρχισαν να την καταπίνουν. Τα ερείπια της έγιναν λεία αρχαιοκάπηλων, αδέξιων ερευνητών, βάνδαλων, και Τούρκων που ήθελαν να αφανίσουν το Αρμένικο πολιτιστικό της στοιχείο, τσακίζοντας σχεδόν κάθε απομεινάρι μεγαλείου από την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Αρμενίας.

619685_ani10

Τον Οκτώβριο του 2010 μια έκθεση της «Global Heritage Fund» συμπεριέλαβε την Ανί στην λίστα με τα μνημεία από όλο τον κόσμο τα οποία κινδυνεύουν από ανεπανόρθωτη απώλεια και καταστροφή, επικαλούμενη ως αίτια την ανεπαρκή διαχείριση και λεηλασία. Τα ελάχιστα απομεινάρια των «χιλίων και μία εκκλησιών» που στέκουν μόνες και λειψές, αποτελούν το αποτύπωμα της βαρβαρότητας της Γενοκτονίας των Αρμενίων και αποδεικνύουν την πολιτιστική γενοκτονία που συνεχίζει να διαπράττει η Τουρκία με τους συνεργούς της εναντίον του Αρμενικού λαού.