Η Αρμένικη Νεολαία Ελλάδος (AYF) γιορτάζει τα 70-ά γενέθλιά της και σε αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα της, ενώ ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει ευχάριστες αναμνήσεις μέσα από τη δράση της. Προκείται για μια οργάνωση που έχει φέρει κοντά όλους εμάς τους Αρμένιους, που δεν είχαμε την ευκαιρία μιλήσουμε την μητρική μας γλώσσα, να μάθουμε την ιστορία, τα τραγούδια και τους χορούς μας εντός των συνόρων της πατρίδας μας, την Αρμενία. Κι όμως, μετά από τόσα χρόνια καταφέραμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, ενώ ακόμη συνεχίζουμε τον αγώνα, για τον οποίο ιδρύθηκε η Νεολαία.

Μέσα από την Αρμένικη Νεολαία Ελλάδος οι νέοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος την αρμένικη κουλτούρα και ιστορία. Κάθε Κυριακή απόγευμα τα μέλη της συγκεντρώνονται και συζητάνε με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Μάλιστα, η άμεση επικοινωνία που έχει χτιστεί μέσα από τις συνελεύσεις και από το διαδίκτυο, επιτρέπει τη συνεχή ενημέρωση των μελών για θέματα που σχετίζονται με τον αρμένικο λαό και πολιτισμό.

Κάθε μέλος της νεολαίας συμμετέχει σε αυτήν, επειδή επιθυμεί πραγματικά να συμβάλλει με την παρουσία του στις δράσεις της. Το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας αποτελείται από φοιτητές και ο καθένας συνεισφέρει στον τομέα που έχει τις κατάλληλες γνώσεις άναλογα με το αντικείμενο σπουδών ή και τα ενδιαφέροντα του. Επομένως, γίνεται κατανοητό πως δεν πρόκειται για μια επιπλεόν εργασία ή υποχρέωση, αλλά για έναν τρόπο ζωής που εμείς οι ίδιοι έχουμε επιλέξει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, η νεολαία έχει προσφέρει όμορφες στιγμές και αναμνήσεις, οι οποίες έχουν μείνει αναλοίωστες στον χρόνο. Μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες από την Αρμένικη Νεολαία είναι το ταξίδι των μελών της προς την Αρμενία και το Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Εκδρομή της νεολαίας μας στο Αρτσαχ.

Όλα ξεκίνησαν, όταν το καλοκαίρι του 2015 Αρμένιοι από όλο τον κόσμο – από την Αμερική μέχρι και την Αυστραλία – ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, στο Γιερεβάν, με αφορμή την διοργάνωση φιλικών αγώνων μεταξύ τους. Έτσι, περίπου 60 νέοι από την Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην πατρίδα μας, για την οποία τόσα έχουμε ακούσει και έχουμε μάθει από την παιδική μας ηλικία. Είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε στην μητρική μας γλώσσα στη χώρα από την οποία προέρχονται οι παππούδες μας. Είδαμε με τα μάτια μας και περπατήσαμε όλα αυτά τα τοπία, που είχαμε γνωρίσει μόνο μέσα από εικόνες. Βιώσαμε ένα ταξίδι, όχι μόνο με την κυριολεκτική της σημασία, αλλά ένα ταξίδι εμπειριών, συναισθημάτων και έντονων συγκινήσεων.

Η πιο εντυπωσιακή στιγμή, γεμάτη συναισθήματα, από αυτό το ταξίδι ήταν η επίσκεψη στο μνημείο της Γενοκτονίας. Εκεί, όλοι οι νέοι, αρμένικης καταγωγής, αφήσαμε από ένα λουλούδι, για όλες αυτές τις ψυχές που χάθηκαν άδικα. Τόσα χρόνια οι Αρμένιοι απ’όλο τον κόσμο, ήταν πάντα ενωμένοι, ωστόσο υπήρχε μια απόσταση που τους χώριζε. Αυτή την φορά δεν υπήρχε καμία απόσταση και κανένα σύνορο. Ήμασταν εκεί, όλοι μαζί, για μια ακόμη φορά, ενωμένοι.

Εκδρομή της νεολαίας στην Αρμενία-επίσκεψη στο μνημείο της Γενοκτονίας

Μετά από 70 χρόνια, η Αρμένικη Νεολαία Ελλάδος συνεχίζει τους αγώνες της καθημερινά, τόσο για την ίδια την οργάνωση και τα μέλη της, όσο και για εθνικά ζητήματα που την απασχολούν. Ίσως αριθμητικά είμαστε λίγοι, ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε την διακοπή των δράσεών μας, όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την ιστορία του αρμένικου λαού στα χέρια εκείνων που επιθυμούν να τη διαστρεβλώσουν. Η νέα γενιά έχει μάθει από τους παλαιότερους να αγωνίζεται για την δικαιοσύνη και την αλήθεια, και είναι εκείνη που θα συνεχίσει τους κόπους και τις προσπάθειες όλων αυτών των χρόνων.

Ζάννα Χοβσεπιάν
μέλος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος